Bornholmslinjen tog 8,3 mio. for meget for billetterne sidste år

NYHED | ABONNENT | 25. JUN 2022 • 14:00
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
25. JUN 2022 • 14:00

Den første effekt af stigende oliepriser kan allerede mærkes i 2023, hvor billetpriserne med Bornholmslinjen ifølge Transportministeriets beregninger i gennemsnit kommer til at stige med 12,85 procent. Stigningen modregnes delvist af, at Bornholms skal udbyde flere billige billetter, fordi rederiets prisniveau var højere end tilladt i 2021.

 

Bornholmslinjen opkrævede sidste år flere penge fra passagererne, end de havde lov til ifølge kontrakten. Den øvre grænse for billetindtægter blev overskredet med godt 8,3 millioner kroner, oplyser rederiet til trafikkontaktrådet. Konsekvensen bliver en modregning næste år, hvor gennemsnitsprisen, som Bornholmslinjen maksimalt må opkræve, vil blive reduceret tilsvarende. Flere kundegrupper vil nyde gavn af reduktionen.

”Overskridelsen af kontraktens bestemmelser betyder, at der i 2023 vil blive udbudt langt flere af de billigste lavprisbilletter, så den korrigerede maksimale gennemsnitspris rammes. Det drejer sig især om lave biler på ruten Rønne-Ystad, høje biler med anhængere på begge ruter samt høje biler på ruten Rønne-Ystad,” skriver trafikkontaktrådets sekretariat.

Molslinjen (ML) oplyser i høringsbrevet om næste års priser, at rederiets kommercielle afdeling arbejder ”på at udvikle og forbedre analyseværktøjerne, så ML på et tidligere tidspunkt får en indikation af, hvor de realiserede gennempriser vil kunne forventes at lande”.

Større prisstigning

Modregningen vil komme til at afbøde effekten af, at færgebilletterne generelt bliver dyrere. Bornholmslinjen lægger op til, at priserne stiger med 12,85 procent næste år, viser et udkast, som blev præsenteret for trafikkontaktrådet i torsdags.

Den samlede prisstigning fra 2022 til 2023 har Transportministeriet beregnet til 12,85 procent, fordi det gældende olieprisfradrag i år bliver byttet ud med et pristillæg efter årsskiftet.

”Den relativt store prisstigning skyldes først og fremmest, at der for 2023 er opgjort et oliepristillæg på 1,2 procent, som erstatter et olieprisfradrag i 2022 på 8,1 procent. Hertil kommer en prisstigning på 2,44 procent. som følge af den generelle udvikling i nettopriserne fra 2022-2023,” noterer trafikkontaktrådets sekretariat.

Gennemsnitsprisen for personbiler på Rønne-Ystad-ruten vil ifølge Molslinjens udkast næste år blive 324,5 kroner.