BAT får ny billetløsning: Erstatter ikke rejsekortet

NYHED | 26. JAN 2023 • 12:17
NYHED
26. JAN 2023 • 12:17

Selskabet bag rejsekortet lancerer til foråret en ny app, der skal forsimple billetkøb til offentlig transport i hele landet. Bornholm kommer med på løsningen, men den kan ikke bruges til at rejse over.

 

En ny app kaldet "Rejsebillet" skal gøre det lettere at købe billetter til rejser med bus, tog, metro og letbane i hele landet.

– Rejsebillet bliver den første app i Danmark, som tilbyder landsdækkende enkeltbilletter og periodekort, siger direktør Kasper A. Schmidt, Rejsekort & Rejseplan A/S, i en pressemeddelelse.

Det er selskabet bag rejsekortet, der lancerer den nye app, og løsningen vil også blive indført på Bornholm, men appen skal ikke ses som en erstatning for rejsekortet.

– Rejsekortet og rejsebilletten er godt nok samme selskab, men det har ikke direkte noget med hinanden at gøre. Det er en anden digital platform. Det bliver en app, som man kan tilgå og fordelen er, at man kan bruge den samme app, når man er i resten af landet. Men du kan ikke for eksempel ikke rejse fra Bornholm til København på den. Det er vigtigt at understrege, siger centerchef Bjarne Freund-Poulsen fra regionskommunens Center for Ejendomme og Drift, der er konstitueret trafikchef i BAT, mens man leder efter en afløser for Kim Kock-Hansen.

Mindre forvirring

Bjarne Freund-Poulsen er blevet kastet lidt pludseligt ind i lanceringen af den nye løsning og vil af samme årsag gerne vente med at udtale sig om, hvad omkostningerne eventuelt kan blive.

– Jeg har ikke set den i brug endnu, men jeg håber, at den på sigt kan erstatte vores egen app, og vi derved kan spare nogle penge på det. Men det afhænger lidt af, hvordan produktet tilpasses BAT's behov. Det skal vi blandt andet have et møde om i februar.

Den nye app gør det muligt at købe enkeltbilletter og pendlerprodukter i hele landet på tværs af de forskellige trafikselskaber og takstområder.

Med "Rejsebillet" betaler man på forhånd for billetten – modsat rejsekortet, hvor man afregner for rejsen, når den er slut. Med bornholmske briller er fordelen, at det forhåbentlig kan skabe lidt mindre forvirring, når danske turister besøger Bornholm, fortæller den konstituerede trafikchef.

– De produkter, vi har på vores app i dag, vil man også kunne tilgå i den nye app. Fordelen er så, at hvis man for eksempel kommer hertil som turist, så kan man bruge den samme app.

Det nye rejsekort på vej

Ifølge Kasper A. Schmidt fra Rejsekort og Rejseplan, er den nye app en forløber for en længe ventet digitalisering af rejsekortet.

– Det er første skridt på rejsen mod digitalisering af rejsekortet. Vi ser frem til, at vi kan tilbyde endnu et produkt, som de rejsende med kollektiv transport i Danmark kan få glæde af i deres hverdag, siger Kasper A. Schmidt.

Det har tidligere været nævnt, at digitaliseringen af rejsekortet kan være på vej i 2025, og Bornholm meldte i 2021 sig på banen, som test-ø til den nye digitale løsning.

Bornholm er det eneste sted i Danmark, hvor den offentlige trafik ikke er omfattet af Rejsekortet, hvilket skyldes de markante udgifter, som det kræver at implementere og vedligeholde rejsekortløsningen i dens nuværende form. Herunder at investere i det nødvendige udstyr, som eksempelvis de blå check-in-standere, man skal bruge sit rejsekort ved. De standere skulle efter planen udgå med fremtidens rejsekort, og så bliver løsningen langt mere interessant for Bornholm, mener Bjarne Freund-Poulsen.

– Der var ikke rigtig en fordel for os at ryge med på rejsekortet dengang, fordi vi kun har bussen herovre, og det var derfor en alt for stor udgift. Men den nye rejsekort-løsning bliver blandt andet uden de blå standere, og så er det jo en helt anden og mere økonomisk fornuftig løsning at gå med på.

Appen "RejseBillet" forventes klar i løbet af foråret. Det præcise tidspunkt er ikke oplyst.