Så mange nye bloddonorer har Bornholm brug for

Så mange nye bloddonorer har Bornholm brug for
Blodbanken på Bornholms Hospital tager gerne imod nye donorer. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NOTITS | 14. JUN 2024 • 18:07
Holger Larsen
Journalist
NOTITS
14. JUN 2024 • 18:07

Der er i hele landet brug for flere bloddonorer til behandling af alvorligt syge patienter.

Fredag var det International Bloddonordag i hele verden. I Danmark blev dagen brugt til at sætte fokus på, at der er brug for flere bloddonorer til behandling af alvorligt syge patienter – alene på Bornholm lyder behovet på 100 nye donorer.

Det skriver foreningen Bloddonorerne i Danmark i en pressemeddelelse og gør opmærksom på, at det på Bornholms Hospital i Rønne er muligt at donere både blod og plasma, og her tager de i blodbanken hellere end gerne imod alle, der kunne have lyst til at hjælpe.

Omkring 40.000 alvorligt syge eller tilskadekomne personer bliver hvert år hjulpet af blod og blodprodukter fra de mange frivillige bloddonorer i Danmark. Men for at sikre, at der fortsat er tilstrækkeligt blod til de livsvigtige behandlinger, er der brug for flere bloddonorer.

– Som bloddonor er man med til at sikre den nødvendige blodforsyning på de danske hospitaler, og man er med til at gøre en afgørende forskel for mennesker i en helbredsmæssig kritisk situation. En portion blod kan hjælpe op til tre patienter og betyde forskellen på liv og død for eksempelvis ulykkesofre, kræftpatienter og patienter med kroniske sygdomme, siger Bjarne Kuno Møller, der er cheflæge i Blodbank og Immunologi ved Aarhus Universitetshospital, i pressemeddelelsen.

I dag er der tilmeldt 180.000 frivillige bloddonorer, og det anslås, at der på landsplan er behov for 33.000 nye donorer i 2024 for at sikre nok blod i fremtiden.

Der mangler donorer over hele landet, men særligt i Aarhus, Odense, Aalborg og Region Sjælland.

Giv blod og red liv

For at blive bloddonor skal man være mellem 17 og 65 år, sund og rask og veje mindst 50 kg for at give blod og 60 kg for at give plasma.

Medicin, sygdomme og andre faktorer kan betyde, at man ikke kan blive bloddonor. Man kan læse mere på bloddonor.dk eller kontakte blodbanken for at høre, om man kan hjælpe.