Regionen vil søge millioner til bornholmsk tankanlæg

Regionen vil søge millioner til bornholmsk tankanlæg
Hvis der kommer et tankanlæg ved hospitalets landingsplads, kan akuthelikoptere spare vigtige minutter, mener Region Hovedstaden. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 21. MAJ 2024 • 19:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
21. MAJ 2024 • 19:00

Socialdemokratiet har allerede foreslået det, og nu anbefaler Region Hovedstadens administration også, at der kommer helikoptertankanlæg ved Bornholms Hospital.

Mere og mere peger på, at Bornholms Hospitals helikopterlandingsplads får sit eget tankanlæg.

Regionsrådsmedlem Leila Lindén har fået Socialdemokratiet til at stille det som forslag frem mod forhandlingerne om Region Hovedstadens budget for de kommende år. Det sker med det argument, at alle minutter tæller, når en bornholmsk patient skal til behandling på et hospital i København. Samme argument bruger Norsk Luftambulance, der driver ordningen for akutlægehelikoptere i Danmark.

Regionens sundhedsudvalg skal prioritere de tiltag, regionen skal søge penge til i Sundhedsstyrelsens pulje til yderligere styrkelse af akutte indsatser. I den forbindelse peger embedsværket blandt andet på etablering af helikoptertankanlæg på Bornholm.

I aftalen om finanslov for 2024 er der afsat 50 millioner kroner i 2024 og 75 millioner kroner årligt fra 2025 og frem til et varigt løft af det regionale akutberedskab. Midlerne er givet som en samlet pulje, hvor regionerne skal ansøge om disse, og der er ansøgningsfrist den 10. juni. Region Hovedstadens forventning er, at midlerne fordeles efter bloknøglen. Det vil give hovedstadsregionen 15,6 millioner kroner i 2024 og 23,4 millioner kroner årligt fra 2025.

Øget behov for tankning

Baggrunden for Socialdemokratiets forslag er ifølge Leila Lindén, at helikoptere skal forbi Bornholms Lufthavn, hvis de har behov for at tanke op, mens de er på Bornholm.

– Det er en forsinkende proces, op og ned, og der er nogle kilometer ud til lufthavnen, sagde Leila Lindén til Tidende tidligere på måneden.

Ifølge Socialdemokratiets forslag er der cirka 140-150 højakutte patienter, som årligt transporteres med helikopter til Rigshospitalet og ind imellem også til Region Hovedstadens øvrige akuthospitaler. Ifølge Norsk Luftambulance er antallet af flyveture med akutlægehelikoptere til Rønne stigende, da også de jyske baser beflyver Bornholm i større grad. Det fremgår desuden, at der i stigende grad flyves med en lille Airbus, som maksimalt kan have 217 liter brændstof om bord, hvorfor der ikke kan planlægges med tankning på Rigshospitalet.

Derfor er den lille Airbus ofte nødt til først at lande i Bornholms Lufthavn for at tanke, hvorefter den kan flyve til hospitalet og tage en patient ombord. Denne forsinkelse kan i kritiske tilfælde have betydning for patienten, og på den baggrund er der et øget behov for at kunne tanke ved Bornholms Hospitals heliport, fortæller Region Hovedstaden.

Det fremgår, at en forventet pris for et tankanlæg lander omkring to millioner kroner til anlægsbudget og rådgivning. Det vurderer Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning.

På baggrund af sundhedsudvalgets behandling udarbejder Region Hovedstadens Akutberedskab ansøgningsmaterialet til Sundhedsstyrelsen, fremgår det.