Petanque fejrede 25 års jubilæum med et års forsinkelse

Petanque fejrede 25 års jubilæum med et års forsinkelse
Kurt Kofoed, Sonja Pedersen og Marianna Møller vandt dagens pengepræmier ved jubilæumsstævnet i Nyker
| ABONNENT | 17. MAJ 2021 • 14:13
Kjeld Lundbæk
Journalist
| ABONNENT
17. MAJ 2021 • 14:13

Med et års forsinkelse – coronaen udsatte sidste års jubilæumsturnering – markerede de bornholmske petenquespillere søndag formiddag 25-året for det franske kuglespils indtog på Bornholm. Det skete med en lille jubilæumsturnering i Nyker, som havde samlet 28 deltagere.

Blandt deltagerne var den nu 80-årige Jørn Lund, der var blandt initiativtagerne til de første petanque-aktiviteter på Bornholm.

– Dengang kom vi rundt på øens plejehjem, på campingpladserne og ved sommerfesterne for at gøre spillet synligt. Især sommerfesterne gav pote, og meget hurtigt var der fire klubber, der tog petanque på programmet – Nyker, Tejn, Listed og Aakirkeby, husker Jørn Lund.

I dag er der ni klubber med i DGI's holdturnering – Hasle, Nyker, Klemensker, ASG, Tejn, Listed, Poulsker, Aakirkeby og Viking, men der findes også petanquebaner i Gudhjem og Aarsdale.

Ialt er er omkring 300 aktive petanquespillere på Bornholm, men med få undtagelser er der tale om pensionister med en høj gennemsnitsalder, så det glæder Jørn Lund, at der også er andre klubber end de her nævnte, der overvejer at oprette en petanque-afdeling.

Som det for eksempel skete i Aakirkeby, hvor man i starten spillede på asfaltbanen, der omgiver Aakirkeby Stadion, men meget hurtigt krævede egne baner at spille på.

– Man søgte om to baner, men det blev til 12 baner, fordi man i ansøgningen ikke havde skrevet, hvor stor en petanquebane er. Senere var jeg flere gange sammen med den daværende borgmester, Birthe Juel-Jensen, som spurgte, om det ikke var en fejl, at man havde givet AaIF så mange baner. Hvortil jeg svarede nej, for det var med til at promovere spillet, griner Jørn Lund.

Søndagens turnering i Nyker havde små pengepræmier til nummer et, to og tre, og de blev vundet af Sonja Pedersen, Viking, 2. Marianna Møller, Aakirkeby, og Kurt Kofoed, Viking. Spillerne på de næste seks pladser kunne alle køre hjem med en flaske vin som præmie.