Louise vil gerne have flere kvindelige kollegaer

Louise vil gerne have flere kvindelige kollegaer
Louise Mikkelsen spiller selv fodbold og har prøvet at overtale sine kvindelige holdkammerater til at dømme sammen med hende, men indtil videre uden held. Foto: Torben Ager
NYHED | ABONNENT | 25. SEP 2022 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
25. SEP 2022 • 05:30

Louise Mikkelsen er den eneste kvindelige fodbolddommer på Bornholm. Det skal der laves om på, mener både hende selv og DBU Bornholm.

Da Louise Mikkelsen for en måned siden var med til at dømme lokalbraget i Københavnsserien mellem NB Bornholm og Hasle, var det en stor oplevelse for hende. Det var nemlig første gang, hun prøvede at dømme et opgør sammen med to kvinder, hvilket var i form af FIFA-dommerne Frida Klarlund og Fie Bruun.

– Jeg synes, det var megafedt. Det er en helt anden oplevelse, end hvad jeg er vant til, for jeg er jo altid sammen med mænd, når jeg dømmer her på øen, siger hun med henvisning til, at hun i øjeblikket er den eneste kvindelige dommer på Bornholm, som er indrangeret til at kunne dømme kampe med linjedommere.

Det var dog ikke, fordi det var så anderledes at dømme selve kampen sammen med kvinder i stedet for mænd. Det var snarere oplevelsen efter kampen, som var ny, fortæller hun.

– Det gør ikke den store forskel, om jeg dømmer sammen med kvinder eller mænd, for det er jo stadigvæk de samme regler, vi kører med.

– Den eneste forskel er jo i omklædningsrummet efter kampen. At man behøver ikke gå ud, fordi der er nogle, der skal i bad.

– Når man er tre af samme køn, så bliver man ved med at have den der hyggesnak, og man behøver ikke at forlade det og komme ud af samtalen. Man kan blive i det og blive ved med at hygge, selvom man er i badet, og det er noget, som jeg ikke havde prøvet før, så det var en god oplevelse, siger hun.

Louise Mikkelsen (th.) er ikke vant til at dømme sammen med kvinder, men det fik hun mulighed for i sidste måned, da hun dømte 'Slaget om Bornholm' mellem NB Bornholm og Hasle sammen med de to FIFA-dommere Fie Bruun (tv.) og Frida Klarlund. Foto: Torben Ager

Prøvet at overtale sine fodboldveninder

Forud for kampen afviklede DBU Bornholm et arrangement for unge piger, som kunne høre mere om, hvordan det er at være fodbolddommer. Frida Klarlund har dømt både kampe i kvindernes EM og kvindernes Champions League, så hun havde mange spændende oplevelser at fortælle om.

Louise Mikkelsen håber da også, at der vil komme flere kvindelige fodbolddommere på Bornholm, så hun oftere kan komme til at dømme sammen med dommere af sit eget køn.

– Det håber jeg. Nu var aldersgrænsen lidt lav til arrangementet, så der går nok nogle år, før de må tage dommereksamen, men det lød, som om nogle af de lidt ældre piger fik rimelig godt fat i, hvad det var, vi snakkede om. Så det var meget fedt at se.

Louise Mikkelsen har selv forsøgt at rekruttere nogle på sin egen alder, men indtil videre uden held.

– Ja, jeg spiller også fodbold selv, og jeg har jo spurgt alle mine fodboldtøser, om de ikke havde lyst til at prøve at være fodbolddommer sammen med mig. Men de har takket pænt nej tak, så det er lidt ærgerligt.

Hvorfor dømmer du selv fodbold?

– Jeg ville gerne prøve at se fodbolden fra et andet perspektiv, og så syntes jeg, det var spændende. Det er jo også helt vildt svært, men det er jo en udfordring, og så fik jeg blod på tanden.

Er blevet verbalt svinet til

De seneste år har flere dommere stoppet med at dømme på Bornholm, fordi de bliver svinet til af spillere, trænere og tilskuere. Louise Mikkelsen har også oplevet ubehagelige ting, når hun har dømt, men det har ikke afskrækket hende indtil videre.

– Her på øen går de jo op i fodbold med ånd og sjæl, og jeg ved ikke hvad, så at komme ud for et verbalt hårdt sprog, det har jeg prøvet, siger hun og forklarer, at når det sker, så snakker hun situationen igennem med sine dommerkollegaer for at få det ud af systemet.

Efter kampen mellem NB Bornholm og Hasle fik den kvindelige dommertrio da også heftig kritik fra NB-træner Thomas Jørgensen.

– Hvem der har fundet på, at vi skal have sådan nogle dommere herover, det ved jeg simpelthen ikke. Det er jo en skændsel og fuldstændigt katastrofalt. Det er jo helt til grin, mand, at vi skal løbe rundt med sådan noget, fortalte han til Tidende.

Hvordan man håndterer den slags efterkritik, fik Louise Mikkelsen gode tips om af de to FIFA-dommere.

– De fortalte mig, at dommerne er begyndt med at tjekke de sociale medier for at se, om der står noget i pressen, fordi så kan man jo se, hvordan landet ligger. Og så kan man sidde i sin dommertrio og snakke om, hvad man synes om det, som han har udtalt sig om. Så kan vi evaluere kampen og få luftet alle de her tanker, og det er en god måde ligesom at komme videre på.

Hun plejer da også at være god til ikke at tage kritikken alt for personligt.

– Jeg ved godt, det er en fodboldkamp, hvor der er meget på spil, og i momentet er man måske helt oppe at køre, og der bliver måske sagt nogle ting fra træner eller tilskuer, som går en på. Og så er det jo, hvordan vi tackler det bagefter kampen, om man vil blive ved med at være sur, eller om man får trukket vejret og tænker: Det kunne jo være, de så noget, som jeg ikke så, siger hun.

Måske fremtidig FIFA-dommer

Kommer vi til at se dig med et FIFA-badge på din trøje på et tidspunkt?

– Det ved jeg ikke helt.

– Det kommer an på uddannelse og så meget andet.

– Så det kan være, det kommer til at ske, men det kan man aldrig vide.

Louise Mikkelsen prøvede for første gang at dømme med headset, da hun i august dømte 'Slaget om Bornholm' mellem NB Bornholm og Hasle. Hun dømte nemlig kampen sammen med FIFA-dommere, som er vant til at bruge den teknologi. Foto: Torben Ager