Gymnastikhold forsøger sig med onlinetræning: 'Vi gør det for børnenes skyld'

Gymnastikhold forsøger sig med onlinetræning: 'Vi gør det for børnenes skyld'
Det tekniske udstyr til onlinetræningerne består blandt andet af et videokamera, men man kan også bare bruge en almindelig mobiltelefon, der kan optage video. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 1. FEB 2021 • 19:22
Jesper Gynther
Journalist
| ABONNENT
1. FEB 2021 • 19:22

GYMNASTIK

I et hvidt lokale med nedrullede blå gardiner står Henrik og vifter med armene, mens han kigger ind i et kamera, som er sat op på en tripod.

Selv om man måske skulle tro det, er der ikke tale om, at den skaldede mand selvtræner og godt kan lide efterfølgende at se optagelser af sig selv, hvor han dyrker gymnastik. Nej, Henrik har et publikum på, som godt nok ikke er i samme rum som ham selv, men som i stedet er derhjemme og kigger med på deres computer, og de lytter intenst med og prøver at gentage bevægelserne.

– Så svinger vi armene fra side til side, siger Henrik gennem sin trådløse mikrofon, og så er opvarmningen ellers gået i gang for Hasle IF's springhold, der går i 3.-5. klasse, og som bagefter skal øve en danseserie, som de to andre gymnastikinstruktører Emma og Louise vil vise frem foran kameraet.

Hård tid for foreningerne

Onlinetræningen er et eksempel på nogle af de kreative initiativer, der foregår i øjeblikket hos idrætsforeningerne. De kæmper nemlig en hård kamp for at holde liv i deres aktiviteter midt i en tid med coronarestriktioner, som blandt andet betyder, at man kun må være forsamlet fem personer, og at alle indendørshaller skal være låst af for omverdenen.

Vi ved også, at der er mange af gymnasterne, der er glade for, at vi laver det, og det er en stor motivation for os. Hvis alle havde sagt, at det er fuldstændig ligegyldigt, og vi gider det ikke, så havde vi heller ikke gjort det.

Henrik Madsen, instruktør

Intitiativet med træning foran en computerskærm er da også blevet taget godt imod, fortæller instruktørerne til Bornholms Tidende.

– Vi har fået mange positive tilbagemeldinger fra forældre, som skriver, at de er glade for tilbuddet til deres børn. Nogle skriver også, at gymnasterne har fået lokket resten af familien til at kigge med på skærmen, siger Henrik, der bærer efternavnet Madsen, og som ud over at være med til at træne HIF's springhold også hjælper til med at lave onlinetræning af AaIF's tonsehold for 4-6-årige og AaIF's springmixhold for 7-12-årige.

Gør det for børnenes skyld

Henrik Madsen begyndte at lave onlinetræninger for holdene under den første nedlukning i foråret, og han genoptog træningsmetoden, da der igen blev indført restriktioner op til jul. Planen er nu, at onlinetræningerne skal fortsætte i hvert fald et stykke tid endnu, og det er der flere årsager til, fortæller han.

For det første er træningerne med til at fastholde gymnasternes interesse for idrætten, så man ikke risikerer, at de melder sig ud af klubben, inden der igen bliver åbnet for indendørstræning for hold, og for det andet ligger det instruktørerne meget på sinde at kunne bidrage til børnenes sociale trivsel, som lige nu er udfordret af, at børnene ikke må komme i skole.

– Vi gør det for børnenes skyld, for de har ikke andet at tage sig til. Og vi tror på, at selv om det foregår online, betyder træningen noget for børnenes sociale trivsel, siger han.

Det er da også de ældre børn på springholdene, som lige nu er forhindret i at komme i skole, der viser klart mere interesse for at deltage i onlinetræningerne end de helt små børn på tonseholdet, der stadig har mulighed for at komme i børnehave og dermed har bedre mulighed for at få stillet deres sociale appetit.

Indtil videre har cirka halvdelen af gymnasterne på springholdene således været med til minimum en enkelt af træningerne, mens det kun er et par få af de helt små børn på tonseholdet, der har været med. Forskellen i deltagerantallet kan dog ifølge Henrik Madsen også skyldes, at de helt små børn er mere afhængige af forældrenes hjælp både til det edb-tekniske og til at lave selve øvelserne.

Emma Lykke Brink og Louise Brandt er hjælpeinstruktører, og de har sammensat en danseserie for HIF's springhold, der går i 3.-5 klasse og ser med på deres computer derhjemme. Foto: Berit Hvassum

Onlinetræning har sine ulemper

At lave onlinetræning er dog ikke en én til én erstatning for de normale træninger i hallen. Forklaringen af øvelserne fungerer lige så godt som normalt, men til gengæld er muligheden for at give feedback til gymnasterne noget mere begrænset, da det er sværere at se gennem en computerskærm, om de gør det rigtigt.

I nogle tilfælde er det faktisk helt umuligt at give feedback online, for gymnasterne kan vælge ikke at optage sig selv på video, hvis de ikke har lyst til det.

– Normalt vil jeg kunne stå i hallen, og så kan jeg se, om gymnasterne strækker deres arme. Det kan jeg ikke nu. Så der må jeg bare lave gentagelserne otte gange, så jeg ved, at de har forstået, hvad det er, jeg har vist. Men hvis de allerede fatter det efter seks gange, så betyder det altså, at de får et par gentagelser ekstra, end de ville have fået i hallen, siger Henrik Madsen.

Den største ulempe ved onlinetræningen er dog, at springholdene ikke kan øve spring. Det vil nemlig være alt for farligt at lave uden at have en instruktør til stede for at hjælpe gymnasterne, så det er kun rytmedelen, som de kan øve sammen via computeren.

– Vi er jo et springhold, så i princippet skulle de rytmiske serier ikke fylde særlig meget, for vi kommer jo primært for at lave saltoer og så videre. Men det er svært at lave online, fordi vi i spring skal bruge redskaber, så det er det helt store problem for os, at vi ikke kan træne det, siger han.

Håber på lempelser af restriktioner

Derfor ser holdene da også frem til, at de forhåbentlig snart igen kan komme tilbage til at træne sammen indendørs. Men indtil da mener Henrik Madsen, at onlinetræningen er et godt alternativ til slet ikke at lave noget og bare gå i dvale.

– Der er ikke nogen tvivl om, at det vil da helt sikkert være en løsning, hvis vi kommer i en lignende situation på et andet tidspunkt. Men i en normal situation vil vi lave fysisk træning i hallen, så det er ikke noget, vi som sådan forestiller os, at vi skal køre videre med efter corona. Vi vil overveje, om vi vil optage serier, så man kan selvtræne dem derhjemme, og vi vil nok også optage vores opvisninger, fordi det er også rart for bedstemor på Sjælland, at hun kan se det. Men der er ingen tvivl om, at når vi kan mødes igen fysisk, så vil vi gøre det, siger han.

Er det stadigvæk sjovt som instruktør at lave træning, når det foregår online?

– Der er ikke nogen tvivl om, at ja det er sjovere, bedre og hyggeligere at være i hallen. Og hvis man sammenligner de to ting, så er det her bare ikke særlig godt, for man skal tænke sig om og grave dybt på en anden måde, når man ikke har gymnasterne ved siden af sig og ikke kan give den direkte respons, som man kan i hallen. Men ud fra det, vi kan og må og har mulighed for, så er det et meget godt alternativ.

– Vi ved også, at der er mange af gymnasterne, der er glade for, at vi laver det, og det er en stor motivation for os. Hvis alle havde sagt, at det er fuldstændig ligegyldigt, og vi gider det ikke, så havde vi heller ikke gjort det. Så de positive tilbagemeldinger er egentlig motivationsfaktor nok til at blive ved med at gøre det, siger han og fortæller, at håbet er, at restriktionerne vil blive lempet i foråret, så holdet kan fremvise øvelserne i en opvisning.

 

Online træning – hvordan gør man?

Henrik Madsen har selv en youtubekanal, og han havde derfor i forvejen lidt erfaring med at lave videooptagelser, da han gik i gang med at lave onlinetræning for gymnastikholdene i HIF og AaIF. Men man behøver ikke være et teknisk geni for at kunne lave det, fortæller han.

Man behøver i princippet bare et lyst lokale og så en smartphone, som kan optage i nogenlunde ordentlig kvalitet. Og så vil det være en fordel, hvis man også anskaffer sig en mikrofon, der kan optage god lyd, for det er jo vigtigt, at gymnasterne kan høre, hvad instruktøren siger.

Derefter er det bare at sende videooptagelserne direkte via internettet, og det kan man gøre ved hjælp af mange forskellige platforme, som eksempelvis facebook, youtube, zoom eller microsoft teams. Nogle af platformene giver også mulighed for, at man manuelt kan lukke deltagerne ind, hvilket kan være en god idé, så man ikke får fremmede øjne, der kigger med på optagelserne.

 

 

 

Onlinetræningstider:

Onsdage klokken 16.15: AaIF Tonseholdet, 4-6-årige

Onsdage klokken 17.30: AaIF Springmix, 7-12-årige

Torsdage klokken 16.30: HIF Springhold, 3. til 5. klasse

 

 

Henrik Madsen står selv for opvarmningen, når der bliver lavet onlinetræning for Hasle IF's springhold. Foto: Berit Hvassum