S spillede central rolle i to år, hvor penge fossede ud af kommunen

NYHED | ABONNENT | 12. FEB 2024 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
12. FEB 2024 • 19:00

Kun Socialdemokratiet har været med i begge de seneste to kommunebudgetter, og partiets tre mandater er de afgørende i kommunalbestyrelsen. Alligevel afviser S at have et særligt ansvar for det økonomiske kaos, som partiet nu kritiserer.

Kommunalbestyrelsen har 23 medlemmer. Af dem har Socialdemokratiet kun tre. Alligevel er det stort set umuligt at skabe et flertal, uden at de tre socialdemokrater er med.

Socialdemokratiet er da også det eneste parti, der er med i forligene om både sidste års og dette års kommunebudget. Men Socialdemokratiet vil ikke påtage sig et særligt ansvar for, at kommunens økonomi er gået fra dårlig til virkelig kritisk i de to år.

Hvem har ansvaret for, at budgetterne rundt om i kommunen er skredet så meget?

– Når man sidder øverst, har man en ledelsesopgave. Det gælder både politisk og administrativt. Tæppet bliver jo også trukket væk under borgmesteren, når der ikke er styr på økonomien, siger gruppeformand Claus Larsen-Jensen (S).

Er jeres udspil også en kritik af borgmesteren?

– Ja, hvis der ikke er styr på økonomien. Udgangspunktet har været en bekymring over økonomien og styringen af den, og det spiller jo også ind på borgmesteren. Men vi går ikke efter Jacob Trøst med det, som vi siger her. Vi siger bare, at det også er svært at være kaptajn på broen, når der er hul i skuden.

Socialdemokratiet er det eneste parti, der har været med i begge de to kommunebudgetter i Jacob Trøsts borgmestertid. Er udspillet på den måde også en kritik af jer selv?

– Det synes jeg egentlig ikke. Sidste års budget snublede vi jo nærmest ind i, fordi borgmesteren og andre gik fra forhandlingerne. Vi har selvfølgelig et medansvar for de kassetræk, der voksede ud af det budget.

– Da vi skulle lave det her års budget, viste det sig, at økonomien ikke hang vanvittigt godt sammen, så vi for eksempel gerne ville skifte busserne ud hen over flere år, end der var lagt op til, siger Claus Larsen-Jensen.

– Det ene hensyn handlede om, at vi fandt, at Enhedslisten var voldsomt låst fast til de busser, og det sagde vi farvel til. Og så var vi i øvrigt bekymret for kassetrækkene.

Kommer jeres udspil om store reformer, fordi I har indset, at I ikke har gjort det nødvendige?

– Nej, det kan du ikke konkludere. Efter at vi havde lavet det her års budget, blev budgetterne overskredet med 89 millioner kroner i alt. Det var næsten alt det, som vi lige havde siddet og sparet, siger Claus Larsen-Jensen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT