Rønne Svømmehal er lukningstruet

Rønne Svømmehal er lukningstruet
Hvis Rønne Svømmehal ikke finder nye indtægter, lukker den i år, fortæller bestyrelsesformand Carsten Clemmensen. Derfor ønsker hallen at genforhandle sin samarbejdsaftale med regionskommunen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 2. MAR 2023 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
2. MAR 2023 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist

Rønne Svømmehal ønsker friere hænder til at råde over tiderne i hallen, så den kan tjene flere penge på entré. Hvis det ikke lykkes, lukker hallen i år, siger bestyrelsesformanden.

Rønne Svømmehal har tændt de røde advarselslamper. Energipriserne har nået et niveau, hvor hallen ikke kan få økonomien til at hænge sammen. Fra regionskommunen er meldingen, at svømmehallen ikke skal regne med et højere tilskud. Derfor er den nødt til selv at tjene flere penge, hvis den skal overleve. Det er den brutale sandhed, lyder det fra bestyrelsesformanden.

– Jeg kan sige, at medmindre vi gør noget, så lukker og slukker Rønne Svømmehal i år. Det er simpelthen vilkårene. Vi har ikke økonomi til at køre driften uforandret videre med de stigende elpriser, vi er blevet mødt af, siger Carsten Clemmensen.

Svømmehallens udgifter til el er tredoblet, fortæller han.

Vejen til flere indtægter er en genforhandling af svømmehallens samarbejdsaftale med kommunen, fortæller han. Aftalen lægger rammerne for, hvor meget af åbningstiden der er reserveret til skoler, institutioner og foreninger, og hvor meget hallen råder over til offentlig svømning.

– Vi har sagt til kommunen, at hvis den ikke kan give os mere i tilskud, så må vi på en eller anden måde selv ud og generere nogle indtægter, og den eneste måde, vi kan gøre det på det, er ved at udvide tiderne på vores offentlige svømning, så vi kan få noget entréindtægt. Det vil på en eller anden måde reducere den tid, som er afsat til foreninger, institutioner og skoler. Det er det, vi har bedt dem om at tage stilling til: Om de kan acceptere det, siger Carsten Clemmensen.

Få huller i programmet

På kommunalt sprog hedder det, at "grundet økonomiske udfordringer ønsker Rønne Svømmehal en genforhandling af samarbejdsaftalen med BRK for at kunne optimere driften og gøre den mere bæredygtig, både økonomisk og ifm. energiforbrug".

Carsten Clemmensen udtrykker sig lidt mere direkte:

– For Rønne Svømmehals vedkommende er vi mødt med en omkostningsstigning på 700.000 kroner i indeværende år til el og varme. Det kan jeg lige så godt være ærligt og sige, at det har vi ikke økonomi til at stå imod, medmindre vi gør et eller andet.

Set fra hans formandsstol er udgangspunktet et uforandret tilskud fra kommunen, da det er nødvendigt med de nuværende energipriser, og derudover har svømmehallen brug for at generere nogle flere indtægter.

– Det kan vi kun gøre ved at holde noget mere åbent for offentligheden. Det er det, vi har sagt til kommunen, siger Carsten Clemmensen.

Vejen dertil er så få huller i programmet som muligt, da tekniske installationer som pumper og ventilation ikke kan slukkes i uudnyttede mellemtimer, men skal køre kontinuerligt fra en time inden åbning til en time efter lukning. En uudnyttet hal betyder derved spild af energi.

En mulig genforhandling af samarbejdsaftalen er torsdag til politisk behandling i fritids-, kultur- og lokalsamfundsudvalget, og kommunaldirektør Sine Sunesen indstiller, at udvalget godkender Rønne Svømmehals anmodning om en genforhandling.

Af sagsfremstillingen fremgår det, at den nuværende aftale fra 2017 betyder, at svømmehallen ikke kan udnytte sine faciliteter optimalt, blandt andet fordi hallen fra klokken 8 til 15 på hverdage skal står til rådighed for skoler, og fra klokken 15 til 22 skal den står til rådighed for klubber og foreninger.

Mere trængsel i bassinerne

Hidtil har svømmehallen placeret de offentlige åbningstider i hverdage, hvor ingen andre har ønsket tider. Den forslår nu en nytænkning af, hvordan tiderne fordeles, så den kan diktere, hvornår skoler, klubber og foreninger kan få timer, så den kan øge sin indtjening. Det skal ske under hensyntagen til de forskellige brugergrupper, og da hallen råder over tre bassiner, er det muligt at have flere brugergrupper i hallen samtidig og dermed udnytte den bedst muligt.

– Grundlæggende er det foreningslivet, der kommer til at lide under det her, og vi har sagt, at vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at de stadigvæk kan få det samme antal svømmetimer. Men det kan godt være, at hvor de tidligere har haft hallen for sig selv, så kommer de til at dele den med nogle andre. At vi simpelthen komprimerer aktiviteterne. Der bliver lidt mere trængsel i bassinerne, og der er ingen af bassinerne, der kommer til at ligge tomme, siger Carsten Clemmensen.

Han fortæller, at han har set en forening have aktiviteter for otte personer i udspringsbassinet, mens de to andre bassiner lå helt tomme.

– Det giver ingen mening. Det er det, vi håber at ændre på, men det kræver lidt omstillingsparathed hos foreningerne, fordi de nu skal til at gennemføre deres aktiviteter under lidt nye rammer. Det tror jeg, de har forståelse for, siger Rønne Svømmehals bestyrelsesformand.


'Det er ikke optimalt'


Viking Atletik er en af de foreninger, som har timer i Rønne Svømmehal. Men fremover kan det være, at der vil blive lidt mere trængsel i bassinerne, og det er formand Claus Clausen ikke begejstret for.


Hvis Rønne Svømmehal får større rådighed over timerne i hallen til at sælge éntrebilletter, så vil det gå ud over blandt andet Viking Atletik. Foreningen har timer i svømmehallen flere gange om ugen, men fremover kan det være, at foreningen må dele tiderne med andre.

– Det er ikke optimalt, fortæller formand Claus Clausen.

Han peger på, at mange medlemmer bruger timerne, og derfor kan der nogle gange være helt op til 30 personer i bassinerne på samme tid.

– Jeg kan ikke se, at der kan være flere i bassinet, så det er ikke specielt godt for os, siger formanden.

Til gengæld er Viking Atletik meget villige til at være fleksible, hvis der skal rykkes på tiderne.

– De seneste mange år har vi taget alt det, som ingen andre vil have. Så det er fint, hvis vi får andre tidspunkter, siger han og fortæller, at foreningen blandt andet har en tid mandag aften, mens deres tid fredag aften er blevet inddraget af svømmehallen på ubestemt tid på grund af besparelser.

– Men jeg tror ikke, at disse ydertidspunkter vil være specielt attraktive for offentligheden, og jeg kan i det hele taget godt tvivle på, at flere åbningstider vil betyde, at der kommer flere gæster, for de kommer vel bare, når der er åbent, siger han og gætter på, at der derfor vil komme samme antal gæster fremover, men at de bare vil være fordelt på de ekstra tider, som hallen kommer til at råde over.

Hos Rønne Svømmeklub er formand Jette Tvede Christiansen umiddelbart heller ikke begejstret for planerne, men har derudover ikke nogen kommentarer, da foreningen pt. er i dialog med regionskommunen om haltiderne.



FÅ ABONNEMENT