’Her er drømmen om Kirkepladsen’

’Her er drømmen om Kirkepladsen’
NYHED | ABONNENT | 15. JUN 2024 • 19:00
NYHED | ABONNENT
15. JUN 2024 • 19:00

Som noget nyt har Folkemødet i år haft sit eget hus dedikeret til bornholmske debatter. Bag står BRK og en række lokale aktører, og kommunaldirektør Sine Sunesen, der har været initiativtager, håber nu, at konceptet kan udvides til næste år. 

En scene – eller rettere et hus – var på dette års Folkemødet dedikeret kun til bornholmske problemstillinger.

Huset – passende døbt Bornholmerhuset – havde i år sin ilddåb, hvor Bornholms Regionskommune i samarbejde med en lang række lokale aktører, var gået sammen for et skabe et forum for debat af en mere lokal karakter.

Initiativtager var kommunaldirektør Sine Sunesen, der fortæller, at ideen har spiret i hende, siden hun tiltrådte stillingen for to år siden.

– Jeg undrede mig over, at kommunen og det bornholmske samfund i det hele taget ikke i højere grad brugte folkemødet. Folkemødet har gjort, at utroligt mange danskere allerede har fået øjnene op for øen som turistmål, men vi skal også bruge den til at åbne folks øjne for at ville leve og bo her, siger kommunaldirektøren.

Godt besøgt og en god blanding

Tanke blev til handling, og i år kunne Bornholmerhuset så slå dørene op i Kærnehuset på Kirkepladsen i Allinge. Skabt i et samarbejde mellem Bornholms Regionskommune og aktører som blandt andre Center for Regional- og Turismeforskning, Business Center Bornholm og Bornholms Hospital.

Her har det i folkemødedagene dannet ramme for i alt 17 debatter med bornholmsk fortegn.

Og set ud fra Sine Sunesens perspektiv har det virket efter hensigten.

– Jeg synes, vi har haft godt besøgt og flere debatter med fuldt hus. Der har været en god spørgelyst, en god blanding af aldersgrupper og både bornholmere og ikke-bornholmere, siger kommunaldirektøren.

 

Kommunaldirektør Sine Sunesen (th.) og velfærdsdirektør Trine Dorow i snak.

 

En bornholmerplads

Og selv om hun endnu ikke kan sige, om Bornholmerhuset fortsætter på næste års Folkemødet, så håber hun, at det er tilfældet.

– Nu skal vi tilbage og evaluere i hele kredsen af aktører. Men det er mit klare indtryk, at der er stor opbakning, siger Sine Sunesen, der dermed også håber, at det nye hus kan skubbe lidt til den negative opfattelse af Folkemødet, som nogle lokale måske kan sidde med.

– Som bornholmer skal man synes, at det er vedkommende at komme på Folkemødet. De senere år har der jo været kritiske røster, der spørger om Folkemødet overhovedet er for de lokale længere eller bare noget københavneri. Og det skal vi gøre noget ved.

Står det til kommunaldirektøren fortsætter Bornholmerhuset derfor også næste år. Og gerne i et langt større format.

– Min ambition er at finde en anden løsning på busholdepladsen næste år, så vi kan bruge hele kirkepladsen til at være en Bornholmerplads. Så vi udendørs kan udfolde fortællingen om Bornholm ved at udstille kunsthåndværk og have bornholmske virksomheder repræsenteret, siger Sine Sunesen, kommunaldirektør i Bornholms Regionskommune.

 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT