Hemmelig bonus i havnen: Ingen bekymring hos Trøst

Hemmelig bonus i havnen: Ingen bekymring hos Trøst
Jacob Trøst er helt tryg, selvom Rønne Havn ikke oplyser detaljerne i direktionens bonusaftale. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 9. MAJ 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
9. MAJ 2023 • 05:30

Det fremkalder ikke mistillid hos Jacob Trøst, at Rønne Havn A/S ikke vil oplyse detaljerne i direktørernes bonusaftale. Det er ikke altid hensigtsmæssigt at lægge alt frem, forklarer borgmesteren.

Rønne Havn A/S vil ikke fortælle, hvad der indgår i bonusaftalen, som direktionen har indgået, men det er ikke noget, der får borgmester Jacob Trøst (K) til at løfte øjenbrynene.

Det fortæller han mandag.

– Jeg har efterfølgende spurgt til, hvad det er for en bonus og fået indblik i det. Det er ikke noget, der får mig til at løfte et øjenbryn. Det vigtigste for mig er, at vi har nogle mennesker ansat, der passer deres arbejde, og at de gør det godt. Det vil jeg sige, at man gør på Rønne Havn, siger Jacob Trøst, der repræsenterer hovedaktionæren Bornholms Regionskommune.

I sidste uge omtalte Tidende bonusaftalen, som i Rønne Havns årsregnskab er beskrevet ved, at "Der er i 2022 udbetalt 3,3 mio. kr. i vederlag, pension og bonus til direktionen. Der er indgået en bonusaftale med direktionen vedrørende de løbende forretninger".

Direktionen dækker over administrerende direktør Lars Nordahl Lemvigh, økonomidirektør Max Hansen samt den afgående direktør Thomas Bendtsen, og på et pressemøde ville Lars Nordahl Lemvigh ikke oplyse yderligere detaljer vedrørende bonusaftalen.

– Det fremgår, at vi har fået 3,3 millioner kroner i honorar og bonus. Vi går ikke yderligere ned i detaljerne. Vi har besluttet den her detaljeringsgrad, og vi følger de almindelige regler, sagde direktøren.

Fornuftig åbenhed

Og efter at have haft mulighed for at se nærmere på sagen, er Jacob Trøst helt tryg ved, at man har valgt at gøre det på den måde.

– Personligt er jeg helt tryg ved det. Man kan diskutere, om man skal lægge alt frem, men det er ikke altid, det er lige hensigtsmæssigt. Det er i øvrigt heller ikke i nærheden af de bonusser, der er blevet snakket om i de her energiselskaber, hvor man taler om millionbonusser. Det er helt rimeligt sammenlignet med lignende havne.

Af kommunens ejerstrategi for Rønne Havn fremgår det, at man "skal følge principperne for god selskabsledelse, hvilket vil sige åbenhed, gennemsigtighed og ansvarlighed".

Og ifølge Jacob Trøst lever man stadig op til de principper, selv om man ikke fremlægger størrelsen eller detaljerne ved direktørernes bonus.

– Vi har et mål om at være gennemsigtige, men vi skal også huske at tage hensyn til vores ansatte og havnens drift. Og så skal vi også huske, at det er bestyrelsen, der har ansvaret for at træffe de her beslutninger. Jeg synes, det er en fornuftig vægtning af åbenhed, men det er selvfølgelig noget, vi kommer til at snakke om på vores næste bestyrelsesmøde, fordi vi kunne fornemme den reaktion, der efterfølgende kom.

Total åbenhed

Hvorfor ikke bare melde ud, hvordan det hænger sammen, så folk kan få indblik i det?

– Man skal se på, hvad det er, man vil have total åbenhed om. Hvis man afslører, i hvilket omfang der er udbetalt bonus, og de er hængt op på, at man for eksempel indgår kontrakter af et vist beløb, så afslører man jo også indholdet af de kontrakter. Det kan man indirekte begynde at gætte sig til, og nogle af de virksomheder, vi handler med, er ikke interesseret i, at det kommer frem, fortæller borgmesteren og fortsætter:

– Når vi snakker om et samlet beløb på godt tre millioner kroner, kan man jo allerede lidt regne ud, hvilken størrelsesorden der er tale om. Jeg synes ikke, det er voldsomt med tre millioner til tre personer, når man tænker på, hvad det er for en virksomhed, der bliver drevet, og de summer man ellers opererer med.

Han mener ikke, at det giver mening at betvivle bestyrelsens beslutningerne på det her område:

– Jeg synes, det vil være at gå på tværs af det her med at lægge Rønne Havn ud til kommerciel drift. En del af det er, at det er lagt ud til en bestyrelse, og det er bestyrelsens ansvar. Det er professionelle mennesker, der sidder i bestyrelsen, og de kender branchen. Og der er ingen af dem, der ryster på hånden eller undrer sig over de her beløb.

 DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 04-03-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Mandag eftermiddag - tirsdag morgen: Du sparer mere end 68 kr., hvis du lader din elbil tirsdag kl. 01-02-03 i stedet for mandag kl. 17-18-19. Rent praktisk tanker du 200 km for 65 kr. Med andre ord: Efter midnat er det ’noget’ billigere. Opdateret 13.14. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning