Fiskeri i Østersøen får kommuner til at kræve ministers afgang

Fiskeri i Østersøen får kommuner til at kræve ministers afgang
Industrifiskeri efter sild er blevet et politisk stridspunkt i Sverige. Nu kræver en kommuneforening, at landdistriktsministeren bliver afsat. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | 14. AUG 2024 • 19:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
14. AUG 2024 • 19:00

Svensk kommuneforening kræver landdistriktsministers afgang, fordi han tillader industrifiskeri efter sild.

Kommuneforeningen Norrbottens Kommuner opfordrer Sverige statsminister, Ulf Kristersson, til at afsætte landdistriktsminister Peter Kullgren, fordi han fortsat tillader industrifiskeri i stor skala i Østersøen. Kommunerne mener, at de negative konsekvenser af ministerens ageren er meget tydelige.

Det er fiskeriet efter sild, eller strømming, der bekymrer de 14 kommuner. I Norrbotten er der en lang tradition for surströmming, men i år er hylderne gabende tomme. Samtidig er der indført stop for laksefiskeri i flere elve, fordi der på grund af den faldende sildebestand ikke er føde nok.

– Regeringen har via landdistriktsminister Peter Kullgren forpasset alle chancer for at redde strømmingen, siger Claes Nordmark, kommunalbestyrelsesmedlem i Boden og formand for Norrbottens Kommuner, i en pressemeddelelse.

– Vi er kommet i en så akut situation for silden, at statsminister Ulf Kristersson med kraft må vise, at regeringen tager silden, Østersøens biologiske mangfoldighed, det lille kystfiskeri, turistindustrien og svensk madkultur alvorligt. Det gør statsministeren bedst ved hurtigst muligt at afsætte landdistriktsminister Peter Kullgren og udpege en minister for landdistrikter, der er villig til at sætte ind overfor den storstilede industritrawl, der dræber Østersøen, tilføjer han.

Strømming er en betegnelse for sildene i den indre den af Østersøen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT