Afgående formand: Det er mit hjertebarn

Afgående formand: Det er mit hjertebarn
Niklas Stenbye har været en del af ungerådet fra begyndelsen. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 16. MAR 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
16. MAR 2023 • 05:30

Det er med tungt hjerte, at Niklas Stenbye forlader Bornholms Ungeråd, som han har været med til at bygge op fra bunden. Det er dog langt fra et farvel til det politiske liv for den unge bornholmer, der ser sig selv stå som folketingskandidat ved næste valg.

Ungerådet på Bornholm har fået ny formand, og det betyder samtidig, at Niklas Stenbye forlader posten og det projekt, som han har været med til at bygge op fra den spæde begyndelse i slutningen af 2021.

– Det er jo mit lille hjertebarn, jeg forlader. Det er svært at slippe, fordi jeg brænder rigtig meget for projektet, og så er jeg virkelig beæret over, at jeg har fået lov til at stå i spidsen for det, siger Niklas Stenbye.

Han forlader Bornholms Ungeråd, fordi han skal over for at studere, og da det kræver folkeregisteradresse på Bornholm at være en del af ungerådet, er der ingen vej udenom. I stedet vil han nu fokusere på at give stafetten videre til den nyvalgte formand Amar Dlakic på en ordentlig måde.

– Så kan jeg, i den tid jeg har tilbage, støtte Amar og lærer ham alle de ting, han skal vide. Og så har jeg lovet formandskabet og de andre, at jeg gerne stiller mig til rådighed med råd og vejledning, hvis de er i tvivl om noget, eller hvis de har brug for noget erfaring.

De unges stemme

Kommunalbestyrelsen besluttede i 2021, at der skulle oprettes et ungeråd på Bornholm for at give et talerør til de unge, og i december 2021 blev det første formandskab med Niklas Stenbye i spidsen valgt.

Og når den afgående formand ser tilbage på det første år med et bornholmsk ungeråd, synes han, de er nået langt.

– Jeg synes, det er gået helt vildt godt. Vi har fået høringsret, sat ting på dagsordenen, vi har været til debat med statsministeren, og jeg synes i det hele taget, vi har opnået vildt mange ting. Jeg synes, det viser, at det her projekt er berettiget, og det er så fedt at føle, at de unges stemme betyder lige så meget som alle andres, siger Niklas Stenbye, der også har mærket en stigende interesse fra de unge.

– I starten vidste folk ikke rigtig, hvad det var. Man kan sige, at det kun var de voksne, der vidste, at vi havde et ungeråd. Efterhånden er der flere, der har meldt sig ind og stiller op til formandskabet. Der er også nogen, der bare støtter os bag kulissen og synes, det er ret sejt, at vi gør det. De kommer også med input til ting, vi kan tage med videre i debatten.

Det er også med til at gøre det ekstra svært at slippe projektet netop nu.

– Alle de ting, som vi har skabt og bygget op og nu for alvor skal til at bruge, kommer jeg ikke til at være en del af. Men jeg trøster mig med, at jeg har været med til at lægge fundamentet for, at fremtidens unge kan benytte de her muligheder. Det er jeg ret stolt over, fortæller Niklas Stenbye, som drømmer stort på ungerådets vegne.

– Ideelt set skal vi være kæmpestore, og alle unge skal komme til møderne. Det er nok utopi, men det skal jo være målsætningen, og de unge skal vide, at de har en stemme.

Folketingskandidat

Niklas Stenbye har været medlem af Venstres Ungdom i fem år, og de seneste godt tre år har han været formand for VU på Bornholm.

Og med et ønske om at skulle over og læse statskundskab, kommer det ikke som den store overraskelse, at der ligger en politikerdrøm gemt hos den unge allingebo.

– Der er en politiker i mig, og jeg pønser da også på at stille mig til rådighed som kandidat næste gang, der er folketingsvalg. Jeg har det grundlæggende sådan, at hvis jeg er utilfreds med noget, vil jeg hellere prøve at gøre noget ved det, end jeg vil sidde med korslagte arme og brokke mig. Det er sådan set også pointen med ungerådet.

Netop tiden i ungerådet har været med til at give ham en fascination af hele det demokratiske spil, der er i en kommune, og skabt en anden forståelse af, hvordan politik fungerer i virkeligheden, forklarer han.

– Det har kun gjort mig endnu mere interesseret, og hvis ikke jeg var tvunget til at flytte over på grund af min uddannelse, så var det heller ikke utænkeligt, at jeg havde stillet op til næste kommunalvalg.