Der er mange turister på Bornholm i vinterferien, og de bor ikke på hotel

Der er mange turister på Bornholm i vinterferien, og de bor ikke på hotel
Der er turister på Bornholm i vinterferien, men de vælger ikke hotel, når de skal overnatte. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 16. FEB 2021 • 19:13
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
16. FEB 2021 • 19:13

TURISME

Kalenderen siger lige nu uge 7, og Bornholmslinjen kan i denne uge berette om et markant større antal rejsende sammenholdt med vinterferien i 2020.

Begge faktorer, der burde tyde på brede smil hos øens overnatningssteder. Men den stadigt overskyggende coronapandemi får turister til at vælge sommerhuse i stedet for hoteller og vandrerhjem.

Sådan lyder meldingen fra en rundringning til de overnatningssteder på Nordbornholm, der i år har valgt at holde vinteråbent.

Hos Hotel Sandvig Havn er det andet år, man forsøger sig med vinteråbent. Ejerparret Kjeld og Lene Hammer, der også står bag restauranten Dideriks Veranda, overtog driften af hotellet i 2019. Og selvom hotellet har gæster boende, så er det sløvere end normalt, fortæller Kjeld Hammer.

– Vi har ikke så travlt sammenlignet med sidste år. Grundet de mange restriktioner har vi også valgt at renovere, så det er kun halvdelen af vores værelser, vi lejer ud. Men selv med den faktor, har vi ikke fuldt booket. Vi har lige nu ti værelser, og seks af dem er lejet ud, så det er sløvere end sidste år, siger Kjeld Hammer.


Hotel Sandvig Havn. Foto: Berit Hvassum

Sommerhuse vinder

Samme billede bekræfter Line Kronow, der sammen med sin mand Peter Kronow, overtog Danhostel Sandvig i januar sidste år.

– Vi har lige nu en familie boende, og på onsdag får vi to mere, så vi har ikke voldsomt travlt. Jeg tror nærmere, at det er sommerhusene, der vinder i denne uge, fordi det føles mere sikkert under corona, fortæller ejer Line Kronow. Hun understreger også, at de nuværende forsamlingsforbud også gør det svært for gæsterne at lave mad i gæstekøkkenet.

– Vi overholder selvfølgelig alle de fornødne restriktioner, men særligt mad er en udfordring, fordi vi ikke har faciliteter til, at mange kan være i køkkenet på samme tid, siger Line Kronow.

Hun fortæller derfor også, at ejerparret planlægger at forsøge sig med vinteråbent til næste år, hvor forholdene forhåbentlig er normale igen.

– Jeg tror ikke, at det her år er retvisende for vinterturismen på Bornholm, så vi forsøger igen næste år, siger Line Kronow.


Danhostel Sandvig. Foto: Berit Hvassum

Kreative tiltag

Samme gåpåmod finder man hos Hotel Falcon i Sandvig, der åbnede i juni 2020. Også her forsøger man sig med vinteråbent, og selvom belægningen ikke er overvældende, oplever man alligevel opbakning, fortæller direktør Mette Tiensuu.

– Vi har lige nu ni værelser åbne, og der er halvdelen booket. Så det er egentlig rimelig pænt, men vilkårene er selvfølgelig sværere for os. De fleste tager i sommerhus, hvor man kan være flere sammen og har flere muligheder for aktiviteter og madlavning, siger Mette Tiensuu. Hun har derfor også måttet tænke i kreative løsninger for at kompensere for coronarestriktioner.

– Vi har lavet nogle af vores værelser om til dining-rooms, hvor man kan sidde og spise, for vi udbyder også take-away. Derudover forsøger vi hele tiden med små finjusteringer, der kan give en ekstra luksus, for eksempel med flere muligheder for take-away som vores gæster kan tage med ud på øen. Forleden postede jeg også om de bornholmske langrendsruter på vores Facebook-side, hvilket gav nogle bookinger, fortæller Mette Tiensuu.


Hotel Falcon i Sandvig. Foto: Berit Hvassum

Også på Hotel Sandvig Havn har man måttet tænke innovativt for at hjælpe gæsterne i en coronatid, fortæller ejer Kjeld Hammer.

– Vi er i løbende dialog med øens madsteder, der tilbyder take-away, og her laver vi en guide til vores gæster om, hvor på øen de kan købe take-away og hvornår. Og så har vi indrettet vores pejsestue med en række faciliteter som mikroovn, køleskab og service, og tilkøb af drikkevarer, så man kan spise sin mad der, siger Kjeld Hammer.

Satser på en god sommersæson

Også for de nye ejere bag Nordvig Bed & Breakfast er vinterferiens belægning afvigende fra normalen. Det oplyser Kjeld Olesen, der sammen med hustru Vivi Olesen, driver overnatningsstedet.

– Denne uge er klart afvigende. Vi har nogle ganske få en-nats-bookinger, og det er det. Gæsterne vil i sommerhus lige nu og det kan jeg sådan set godt forstå med den nuværende situation, fortæller Kjeld Olesen. Ejeren understreger dog, at man hos dem ikke vil klage, da bookingerne har fordelt sig jævnt udover hele vinterperioden, hvor Nordvig har haft åbent.


Nordvig Bed & Breakfast. Foto: Berit Hvassum

– Vi klarer os faktisk rigtig godt, vi har haft åbent hele vinteren og der har været en jævn belægning hele tiden. Samtidig ser vi også ind i marts og april med bookinger og også mange flere bookinger til sommerferien, som vi slet ikke så så tidligt sidste år, siger Kjeld Olesen, der understreger, at mange turister nok også fik øjenene op for Bornholm sidste sommer, hvor man var pålagt en ferie i Danmark.

Samme håb tilslutter Mette Tiensuu, direktør ved Falcon Hotels, sig, der også håber, at coronapandemien måske kan bane vejen for mere vinterturisme på Bornholm.

– Bornholm er ikke kendt som vinterdestination, sådan har det altid været, det er ikke coronas skyld. Men lige er der mange turister, der ser lyset i den smukke natur Bornholm kan tilbyde om vinteren, fordi de ikke kan komme til udlandet. Og det er en bølge, vi skal ride med på, siger Mette Tiensuu.