Stor pris til underviser fra Bornholm

Stor pris til underviser fra Bornholm
Jonas Fannikke Holbech er også fra Bornholm. De to mødte hinanden på Bornholm, mens de begge boede på Nørrebro i København.
NYHED | ABONNENT | 10. OKT 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
10. OKT 2023 • 05:30

Jonas Fannikke Holbech underviser i kodning på KEA og har vundet Undervisningsprisen 2023. For ham handler god undervisning om nærvær og et højt fagligt niveau. Selv er han ikke bleg for at gå i praktik i virksomheder, tage på konferencer og nørde i sin fritid for at være skarp i sit felt.

Hvad er din tilknytning til Bornholm?

– Jeg er født og opvokset på Bornholm med forældre, der er tilflyttere. Undervisning løber i vores familie. Min far underviste på gymnasiet, og min mor underviste på Søndermarksskolen. Jeg har også to søskende, der begge er blevet lærere.

Hvor på Bornholm er du opvokset?

– Jeg er født i Svaneke, men har tilbragt otte år af min barndom i Rønne, otte år i Vestermarie og så nogle år igen i Rønne med gymnasiet og et par sabbatår, inden jeg flyttede til København for at studere.

Hvad betyder Bornholm for dig i dag?

– Jeg ved ikke, om jeg ligefrem kalder det at komme hjem, men vi tager til Bornholm to gange om året plus det løse. Det er et sted, jeg altid vender tilbage til og nyder at være. Der er også altid lidt en drøm om at vende rigtigt hjem, men jeg kan ikke lige se, hvordan jeg skulle få det til at spille sammen med arbejdet. Bornholm er bare et sted, man ikke helt kan forlade igen.

Hvad er det, Bornholm giver dig?

Ro. Det er en anden måde at trække stikke på. Tingene kører i et helt andet tempo, og så har vi også familie på Bornholm, som vi besøger. Jeg har også mange venner, der er flyttet tilbage igen. – Så Bornholm er noget fast for mig. Selvom jeg har boet i København og omegn i flere år, end jeg har boet på Bornholm, så kender jeg nærmest øen bedre end lokalmiljøet herover. Det er bare noget specielt, fordi mine formative år ligger på Bornholm.

Du har vundet Undervisningsprisen. Hvad betyder det for dig at modtage den hæder?

– Det er stort. Det er altid fedt med anerkendelse af det, man går og lægger alle sine kræfter i. Jeg har vundet nogle priser før (to gange årets underviser på KEA, årets underviser på IT-Universitetet og før nomineret til Politikens Undervisningspris red.) Men den her er alligevel noget særligt, alene i kraft af at kongehuset er involveret og ministeren. Så jeg er glad, men det bliver også hurtig hverdag igen, vil jeg sige.

Det må jo betyde, at du gør noget rigtigt i din undervisning. Hvordan vil du selv karakterisere god undervisning?

– Den er nærværende. Selvom vi har store hold, så handler det om, hvad kan man gøre for at føle og imødekomme den enkelte studerende, så de føler, at de er mere end bare nummer 27 i rækken. Rent didaktisk handler det meget om stilladsering, altså det at jeg som underviser ser dig, og vi sammen finder næste trin for dig. Derudover handler det om at sørge for at holde et højt fagligt niveau.

Hvad gør du for at levere det som underviser og for at holde dig skarp i et fag, der udvikler sig hele tiden?

– I forhold til at holde mig skarp, jamen det kan jeg slet ikke lade være med. Det er simpelthen for sjovt, det jeg render rundt og laver. Der sker hele tiden noget nyt. Man blinker, og så har helle webbet forandret sig. Hver dag hører jeg en times podcast om mit fag, mens jeg cykler til arbejde. Jeg deltager i konferencer og faglige netværk, og så går jeg også i praktik, når jeg har mulighed for det. Så ringer jeg til nogle af de bureauer, som jeg samarbejder med, og spørger om jeg ikke må komme ud i to uger akkurat, som hvis jeg var studerende. Så får jeg lov til at se, hvordan de gør tingene og hvilke ting, jeg siger til mine studerende, der er rigtige og forkerte. Jeg kan også godt lide at sætte mig ind i nye teknologier helt generelt, fordi jeg synes, at det er sjovt og interessant.

Hvad driver dig i din undervisning?

– Måske skulle jeg have været sælger i stedet, for jeg synes, at det er fedt at åbne faget for de studerende. Vores uddannelse hedder multimediedesigner, og der kommer rigtig mange ind, som tror, at de skal designe, og det må de også gerne. Men der er også mange, hvor man kan åbne den der verden, der hedder programmering og kodning op, og som forelsker sig i det. Det er sjovt at åbne faget sådan og inspirere folk. Når man når langt nok med at kode, så er det enormt kreativt, fordi der er så mange måder at nå det samme mål og så mange udtryksformer, du kan ligge ind samtidigt.

Hvad har du af ambitioner fagligt fremadrettet?

– Jeg vil gerne blive ved med at gøre det godt. Lige nu rykker det hele omkring machinelearning og kunstig intelligens, og det er noget, jeg godt kunne tænke mig at finde tiden til at dykke meget mere ned i. Der ligger også nogle altoverskyggende problemer i den måde, vi skal til at anvende kunstig intelligens på, som jeg synes kunne være spændende at arbejde med. Både om vi som menneskehed er klar til det, og så ligger der et enormt ressourceforbrug bag de AI-maskiner, der kører som eksempelvis ChatGPT. Det er noget, jeg også arbejder med i et forskningsprojekt, jeg laver, når jeg ikke underviser.

Ja, for dit job består af mere end at undervise?

– Ja, jeg skal bruge omkring 20 procent af min tid på relationsarbejde. Så tager jeg ud og taler med relevante folk og bureauer og hiver dem ind som gæsteundervisere, og det er også her, jeg selv går i praktik. Så har jeg også et forskningsben, hvor jeg skal bedrive noget grundforskning, og der arbejder jeg med bæredygtighed inden for IT. Det er meget spændende, og vi arbejder på at lave samarbejde med nogle af de store bureauer og blandt andet også lave en bæredygtighedsdag.


Jonas Fannikke Holbech

Bor i Skovlunde med sine børn og kone, der også kommer fra Bornholm.

I sin fritid elsker han shelterture, familietid og al sport med ketcher.

Lektor på Multimediedesignuddannelsen på KEA.

Med Undervisningsprisen følger 200.000 kroner som en personlig hæderspris og yderligere 300.000 kroner, der skal bruges på noget studentercentreret. Jonas Fannikke Holbech arbejder på et eller to bæredygtighedsevents inden for it.

Det er Uddannelses og Forskningsministeriet, der uddeler prisen til syv inspirerende undervisere på de videregående uddannelser.