– Ved avl og udvælgelse kan man forme den, som man vil. Der er en prototype, men ud fra den kan man ad åre forme, hvordan man vil have den til at se ud ved at sætte generne rigtigt sammen. En ting er, hvordan kanindommerne og standarden siger, en kanin skal se ud, men man kan sætte sit eget præg på den. Når vi er oppe på elitestadiet, kan folk se, hvilken udstiller kaninerne kommer fra, bare ved at se på kaninernes udtryk, kropsholdning og fremtoning. De engelske schecker, jeg arbejder med, skal minimum veje 2,7 og maksimalt 3,2 kilo som voksne, når de skal på udstilling. Vi skal prøve at avle os frem til, at dyrene holder sig inden for de 700 gram. Man må ikke sulte en kanin for at holde vægten nede, men man kan avle sig frem til den vægt, man ønsker.
Hvordan foregår avl af racekaniner på Bornholm?
– Vi har vores egne avlshanner, og når vi har brug for noget nyt, køber vi det. Der er nogle, der låner en han på halv- og helårsbasis. Man tager kaninen med hjem fra en udstilling, og så bliver han leveret tilbage, næste gang man mødes. De allerfleste opdrættere her på Bornholm er de eneste på øen med den race. Jeg er for eksempel den eneste med engelsk schecke. Jeg har ingen, jeg kan have avlssamarbejde med. I 2019 var min søn og jeg i Karlsruhe i Sydtyskland for at hente nyt avlsmateriale hjem. Min søn fik et kæmpe boost på sine dyr, og jeg fik lige det sidste, der skulle til, for at mine dyr kom op, hvor det var rigtig sjovt. På det tidspunkt var vi kun to seriøse opdrættere i Danmark af engelsk schecke, og derfor måtte jeg lidt langt væk for at hente nyt blod.
Hvordan undgår man indavl?
– Indavl er et lidt ømfindtligt punkt, for hvis man vil have gode, stabile avlslinjer, er man nødt til at køre med en smule indavl. Man får kun stabile avlslinjer ved at køre beslægtede dyr. Lige så snart man får et fremmed dyr ind, ryster man posen på ny, og hvis man er rigtig uheldig, skal man starte næsten fra nul. Ren indavl med far på datter eller søn på mor, gør vi ikke, men lidt længere ude i periferien kan man godt hente dyr ind. For mange år siden kørte man forsøg med kaniner, hvor man kørte helt ud i 30 generationer med ren indavl, uden at der var misdannelser på kaninerne. Ud fra de forsøg tåler kaniner indavl meget godt, men man skal virkelig tænke sig om, kende sine dyr, være forsigtig og kun sætte 100 procent raske, sunde dyr sammen. Så kun indavl, hvis man har forstand på det.