Peter Poulsen er død

Peter Poulsen er død
Svaneke-digteren Peter Poulsen døde onsdag efter længere tids sygdom. Arkivfoto: Berit Hvassum
TOPNYHED | 28. AUG 2024 • 15:07
TOPNYHED
28. AUG 2024 • 15:07

Peter Poulsen, Svaneke, var en af dansk litteraturs mest frodige forfattere. Nu er han død efter længere tids sygdom, 84 år gammel.

Digteren Peter Poulsen er onsdag morgen død, 84 år gammel.

Peter Poulsen boede i over 20 år i Svaneke sammen med ægtefællen Vibeke Eskesen. Han var født på Frederiksberg, og blev uddannet cand.mag. i litteraturvidenskab og portugisisk på Københavns Universitet, inden han kastede sig over digtergerningen.

I 1966 debuterede han på Gyldendal med digtsamlingen "Udskrifter", og modtog i løbet af sin forfatterkarriere en række priser og hædersbevisninger, herunder Otto Gelstedprisen i 1996 og Dansk Oversætteforbunds ærespris i 2000.

Peter Poulsen var alsidig og gik ikke af vejen for en udfordring. Han udgav gennem sin karriere over 40 værker, men arbejdede sideløbende som radiovært, litteraturformidler og konsulent ved Det Danske Filminstitut. Han har formidlet litteratur til både børn og voksne og var i en årrække tilknyttet DR’s litteraturprogram Alfabet. Fra 1991 til 1997 var han også formand for Danske Skønlitterære Forfattere.

Melankolsk og munter

Peter Poulsen var både flittig og produktiv, men nåede også at se verden. I 1970 rejste han til Brasilien sammen med sin daværende kone og deres treårige datter og boede der i to år.

– Jeg kunne godt lide de brasilianske digtere, der var mere åbne og direkte i deres tilgang til poesien. Den danske konfrontationsmodernisme var mere lukket om sig selv og skræmte læserne væk med dens selvbevidsthed, fortalte han tidligere i år i et interview med Bornholms Tidende.

Brasilianerne havde ifølge Peter Poulsen en mere direkte og sanselig tilgang til digtningen, som inspirerede ham. Han skrev sin fjerde digtsamling i Brasilien, "Mennesker lever ikke af skyer", der blev hans gennembrud hjemme i Danmark.

Familien indså imidlertid undervejs, at Brasilien ikke var kommunistisk som forventet, men regeret af et voldeligt militærdiktatur. Det var ikke et sted for et barn at vokse op, mente digteren.

Alligevel så Peter Poulsen tilbage på sin brasilianske periode som frugtbar:

– I Brasilien lærte jeg jo lidt om politik, så der er nogle politiske spor i det. Jeg blev mere bevidst om de politiske forhold. Man så klassekampens værste sider. Der var dødseskadroner, der tog ud og myrdede folk om natten.

Med afsæt i 1960’ernes modernisme skrev Peter Poulsen frem til sin død digte, romaner, noveller og oversat litteratur fra spansk, fransk og portugisisk. Melankolien og munterheden fulgtes ad i Peter Poulsens forfatterskab. Melankolien over at vi alle skal dø, at glæden er flygtig og at der ikke findes nogen større mening, end at vi er her. Munterheden var til gengæld at finde i glimtene af hverdagens poesi og absurditet, og kvaliteten i digtningen var høj nok til, at Peter Poulsen tidligt opnåede status som en af sværvægterne i moderne dansk litteratur.

 

Peter Poulsen i hjemmet i Svaneke. Foto: Berit Hvassum

 

Kunst og kærlighed

Peter Poulsen og Vibeke Eskesen lærte hinanden at kende, da Peter Poulsen var forfatter i København og hun var formand for Lærerforeningen på Bornholm. Venskabet udviklede sig gennem årene til kærlighed, og parret blev gift i 1991.

Livet i Østersøen gav først og fremmest Peter Poulsen en god udsigt og gode venner, sagde han i januar i interviewet med Tidende.

– Men også en eller anden form for ro. Jeg savner ikke København, selvom jeg har boet der det meste af mit liv. De første 60 år af mit liv, faktisk. Vibeke kan bedre lide at komme til København, end jeg kan.

Adspurgt hvor digteren selv fandt mening med livet, lød svaret:

– I kunst og kærlighed først og fremmest.

Peter Poulsen fik tidligere i år udgivet digtsamlingen Kaktussen, som bestod af værker af nogle af Brasiliens største digtere. Peter Poulsen havde udvalgt og oversat de udgivne digte.

Peter Poulsen nåede inden sin død desuden at færdiggøre endnu en digtsamling, ”Opslugt af livet”, som udkommer på forlaget Lindhardt og Ringhof senere i år.

Peter Poulsen efterlader sig en datter og et barnebarn fra et tidligere ægteskab, hustruen Vibeke Eskesen og to bonusbørn og fire bonusbørnebørn.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT