'Jeg ønskede mig et job, hvor jeg kunne være åben om min tro'

'Jeg ønskede mig et job, hvor jeg kunne være åben om min tro'
Søs Kjøller arbejder i Evangelisk Luthersk Missionsforening i Tværstræde i Rønne. Foto: Holger Larsen
DAGENS NAVN | ABONNENT | 13. JAN 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
13. JAN 2023 • 05:30

Søs Kjøller arbejdede tidligere med flygtninge, nu er hun missions- og netværksmedarbejder.

 

Hvornår kom du til Bornholm?

– Min mand er bornholmer, og vi flyttede hertil i 2015, fordi vi kunne se os selv i et samfund med mere ro og tryghed, og så havde vi mulighed for at købe et hus, hvor vi ikke behøvede at arbejde fuld tid begge to. Det er en stor prioritering, at vi kan være fleksible i vores familieliv.

Du har arbejdet med flygtninge i Bornholms Regionskommune – hvad gik det arbejde ud på?

– Jeg fik arbejde i integrationsafdelingen, hvor jeg blev mentor for flygtninge, der har fået opholdstilladelse. Det var med mange konkrete opgaver. Modtagelse af nye flygtninge, transport af dem til deres nye bolig, underskrivelse af en masse papirer, lejekontrakt med videre, er der børn?, skal de i institution?, tilmelding til danskuddannelse, notat til jobkonsulenterne. Vise dem til rette: "Her er bussen, her er banken, og når du hæver penge, skal du gøre sådan, her ligger et supermarked, har du ellers brug for noget?".

– Jeg har været med til at oprette rigtig mange budgetkonti, for hvordan betaler man sine regninger. Det er meget forvirrende, når man kommer fra et andet land med et andet sprog.

– Jeg stoppede i kommunen i forbindelse med, at jeg fik vores tredje barn.

Du tager rundt i cafeer og væresteder med videre og fortæller om dine erfaringer fra arbejdet med flygtninge – hvorfor gør du det?

– Jeg synes, det er vigtigt, at vi tager godt imod flygtninge, og jeg vil gerne være med til at nedbryde barrierer og bygge bro til den danske befolkning, for det vigtigste er den sociale integration, hvor de nye borgere får et dansk netværk, både i forhold til at lære dansk, for at få arbejde, og for at deres børn skal få nogle gode vilkår.

– Vi skal se de nye borgere som mennesker, og vi skal turde møde hinanden, og langt de fleste flygtninge vil gerne have et dansk netværk. Men der er nogle, som går rundt i årevis, før de sidder i en dansk sofa, selv om Bornholm generelt et godt samfund til at tage imod flygtninge.

Nu har du fået et nyt job i Evangelisk Luthersk Missionsforening på Bornholm – hvad går det ud på?

– Jeg kom i forvejen i foreningen, og jeg kunne godt tænke mig at være på en arbejdsplads, hvor mine kolleger også er kristne, og vi arbejder med et kristent formål. Her kan jeg mere være mig selv og være åben om min tro.

– Jeg er ansat til at skabe aktiviteter for familier. Vi har tilbuddet Pit Stop, hvor familier kan komme og spise, hvorefter der er oplæg for voksne, og imens bliver børnene passet af voksne. Vi starter som noget nyt et familiefællesskab med aftensmad og bibelhistorie, og vi har sammen med Indre Mission et spisefællesskab hver mandag, hvor der bagefter er mulighed for, at børnene kan komme i klub.

– Vi holder sommerlejr på Bækkely, hvor der også kommer børn, der ikke kommer i kirke.

– Vi har bibelcamping i i Snogebæk i uge 29 hvert år. Det er et kæmpe landsarrangement på Bornholm, som vi allerede nu er i gang med at planlægge.

– Jeg kommer ud og støtter og inspirerer i vores fem missionshuse, Allinge, Rø, Rønne-Hasle, Aakirkeby og Nexø, og så hjælper jeg vores fællesudvalg med at lave arrangementer.

Hvilke udfordringer er der i jobbet?

– Man er meget blæksprutte og skal være god til at få nogle frivillige med i aktiviteterne, så man ikke taber kræfterne.

– En anden udfordring er at invitere folk ind og blive synlige. Et af vores pejlemærker er åbne fællesskaber. Vi vil meget gerne invitere familier, som ellers ikke kommer i kirke eller missionshuse. Vi vil så gerne, at folk kommer og ikke føler, at de skal være på en bestemt måde, og vi har nogle aktiviteter, hvor man kan komme som man er og uden at skulle præstere noget bestemt.

Hvad laver du i din fritid?

– Vi har fire børn i alderen 1-10 år. Så deres liv er i høj grad også min fritid.

– Vi vil også gerne vise vores børn Danmark. Vi var i 2022 både i Vestjylland, Nordjylland og på Als. Det er vi faktisk ret stolte af.

Hvad betyder troen for dig i dit liv?

– Jeg er vokset op i et helt klassisk hjem med dåb og konfirmation, men ellers havde jeg nok været i kirken en håndfuld gange, før jeg blev voksen.

– Da jeg gik på HHX, mødte jeg nogle kristne og kom ind i et kristent ungdomsarbejde. Jeg var nok 18-20 år, da jeg begyndte at sige: Ja, jeg er kristen. Jeg tror på Gud.

– Hele fællesskabet omkring min tro, missionshuset og kirken, at synge sammen og spise sammen – det giver mig bare ro, tryghed og fred. Det er dejligt at have et ståsted, når verden kan være lidt kaotisk.

 

 

Søs Kjøller

38 år, fra Hørsholm.

Uddannet socialrådgiver (interkulturel-international studieretning) i 2009.

Missions- og netværksmedarbejder i Evangelisk Luthersk Missionsforening, har tidligere arbejdet i Bornholms Regionskommunes integrationsafdeling og i København Kommunes handicapcenter.

Gift i 2009 med Nicolaj, der kommer fra Nyker og arbejder i BEOF.

De har børnene Maude, Ingeborg, Sejer og Harald.

Bor i Rønne.