Dødsfald: Kjeld var en del af kendt jazzorkester

Dødsfald: Kjeld var en del af kendt jazzorkester
Kjeld Brandt Jakobsen spillede klarinet, og i mange år var han en del af den populære gruppe New Orleans Delight. Privatfoto
NEKROLOG | ABONNENT | 18. JAN 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NEKROLOG | ABONNENT
18. JAN 2023 • 05:30

Kjeld Brandt var kendt som grafiker, men nok især som musiker.

Kjeld Brandt, Svaneke, er død. Han blev 81 år.

Kjeld Brandt drev i mange år en kendt og anerkendt grafisk virksomhed i København, men det var nok især som musiker, at han slog sit navn fast. Han spillede i mange år klarinet i New Orleans Delight, som har turneret rundt i Europa og i Danmark. Orkestret har gennem årene også været flittige gæster på Bornholm, blandt andet ved Allinge Jazzfestival.

Kjeld Brandt var fra Bodilsker, hvor hans far drev et lille savværk. Kjeld, der var den ældste af seks søskende, kom som ung i lære i Funchs Boghandel i Nexø. Men det var ikke en fremtid som boghandler, han forestillede sig.

– Kjeld var meget kreativ, og han ville være grafiker, fortæller Barbara Jakobsen, der blev gift med Kjeld i 1963.

Da Kjeld Brandt havde aftjent sin værnepligt som garder i København, kom han ind på Grafisk Højskole. Han havde forskellige job i den grafiske branche blandt andet hos Gyldendal som layouter og designer af bog- og katalogomslag med videre.

Blev selvstændig

Kjeld Brandt blev selvstændig med grafisk tegnestue i København i 1975, og den virksomhed drev han i cirka 30 år, indtil ægteparret gik på pension. Han havde på sin tegnestue mange store opgaver som tegner og illustrator, og mange omslag på kendte bøger både inden for skøn-og faglitteratur er fremstillet af Kjeld Brandt.

Barbara Jakobsen, der oprindelig er fra Tyskland, uddannede sig til sygeplejerske og arbejdede som sådan i nogle år, indtil hun begyndte at arbejde på tegnestuen.

– Vi havde et dejligt hus i Roskilde. Men Kjeld var jo bornholmer, og da vi var gået på pension, ville han gerne hjem til Bornholm. Vi købte hus i Svaneke og flyttede hertil i 2005, fortæller Barbara Jakobsen.

Musikken fyldte

Kjeld Brandt levede af sit grafiske arbejde, men musikken fyldte meget i hans liv, lige fra han som syvårig begyndte til klassisk klaverundervisning.

Det var dog med jazzen at han fandt sin rigtige musikalske hylde. Han fik sin første klarinet, da han var 17-18 år og var snart i gang med Savoy Jazzband i Nexø. Han spillede senere med i forskellige orkestre, indtil han i 1996 var en af stifterne af New Orleans Delight, som siden da har været populære indslag med deres traditionelle New Orleans-jazz ved utallige koncerter og festivaler med videre.

– Kjeld var meget dygtig til sit arbejde og til at spille klarinet, og vi har haft et godt liv sammen, hvor vi blandt andet har rejst sammen med hele familien til Østen.

Kjeld Brandt sov stille ind efter mange års sygdom. Kjeld Brandt efterlader sig hustruen Barbara, døtrene Sabine og Kristin, to svigersønner og fire børnebørn.