Cecilie tog initiativ til julehjælp: Jeg er overrasket over, hvor mange der vil hjælpe

Cecilie tog initiativ til julehjælp: Jeg er overrasket over, hvor mange der vil hjælpe
Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | ABONNENT | 4. DEC 2022 • 10:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
4. DEC 2022 • 10:30

En aften på sofaen blev til et Facebook-opslag, hvor Cecilie Louise Stagager og hendes kæreste, William Bach, tilbød julehjælp til 10 familier. Men mange henvendte sig også for at hjælpe - og nu kan 50 familier få en julepose med mad.

Hvordan fandt I på at lave julehjælp?

– Det kom egentlig af, at vi har siddet på sofaen og set fjernsyn og så noget om energikrisen og de ting, der sker ude i verden nu. Så snakkede vi om, at der nok er mange, der synes, december bliver mere uoverskuelig, end den plejer at være, netop fordi der er denne her krise. Så tænkte vi, at vi kunne måske selv personligt sponsorere lidt forskelligt, der kunne give den jul, mange formentlig længes efter, hvor man i hvert fald har maden på plads. Her er prisen jo også steget, og så kan man måske bruge de penge, man sparer på maden til at give en gave.

– Der var egentlig ikke så langt fra tanke til handling. Vi lavede en liste med de ting, posen skulle indeholde, og så lavede vi opslaget samme aften, hvor vi lagde op til, at folk kunne sende en mail til mig om, hvorfor det var udfordrende for dem at få julen til at hænge sammen.

Hvordan har folk reageret på jeres initiativ?

– Folk er meget positive. Vi har fået rigtig mange kommentarer og positive henvendelser på Facebook. Så vi blev egentlig overraskede over, at der også var rigtig mange, som sagde, at det var et godt initiativ, og at de selv rigtig gerne vil hjælpe, men de har ikke overskud til at gå i gang med det.

– Til gengæld har de midlerne til det, så dem har vi inviteret til at bidrage, og så er vi oppe på, at vi kan hjælpe 50 familier i stedet for de 10, vi egentlig havde tænkt.

Hvorfor har I lige valgt at gøre det på denne måde?

– Et opslag på Facebook var den mest oplagte måde at gøre det på. Og når vi har valgt at give en pose, der allerede er lavet, så er det jo, fordi det nogle gange kan det være de mest gængse ting, der gør, at det bliver uoverskueligt.

– Men julemad skal man i hvert fald ikke gå glip af. Så kan man måske få lidt luft i budgettet til at købe gaver, man måske ellers ville spare på.

Har I fået mange henvendelser?

– Ja, det har vi. I starten var der især rigtig mange, der henvendte sig for at donere, og så var der også nogle, der gerne ville have poserne. Men for nogle kan det nok også være svært, for hvis man kigger på andre steder med julehjælp, så skal man ofte opfylde nogle kriterier. Men her skal du ikke have en særlig indkomst og nogle små børn. Nogle bor måske alene, og så får de bare en energiregning, der siger spar to, og så kan man have brug for en hjælpende hånd. Vi er som sagt oppe på omkring 50 poser.

– Vi har regnet lidt frem og tilbage, og det svinger jo lidt med priserne, men vi har regnet med, at en pose kommer til at koste omkring 300 kroner.

Men krisen går jo også ud over jer?

– Vi er jo heller ikke selv millionærer, men det er bare glæden ved at kunne hjælpe andre, der har mere brug for det. Vi kan alle nikke genkendende til, at tingene kan være svære, og derfor vil vi gerne give en håndsrækning. Vi kan mærke, at folk bliver så glade for overhovedet at kunne få noget hjælp eller for at kunne få lov til at hjælpe.

– Vi er alle sammen ramt på energikrisen, men vi kommer meget bedre igennem det, hvis vi prøver at hjælpe hinanden. Vi sidder i samme situation som alle andre, for ting koster det samme for os. Vi har måske et større overskud og også et personligt overskud til at være mellemled mellem folk, der gerne vil hjælpe, og folk der har brug for hjælp.

Hvordan har I oplevet processen indtil videre?

– Jeg synes, det har været utroligt overvældende, og vi er blevet bekræftet i, at det her er det rigtige at gøre. Det er super dejligt og utroligt givende at kunne være bindeleddet og at hjælpe folk, der bare ikke har overskuddet. Der er folk, der har doneret 100 kroner eller mere - eller bare skrevet, at de synes, vi gør det godt - og så er der dem, som har søgt.

– Det er utrolig flot, at man gør det, for det kan være grænseoverskridende at bede om hjælp, især hvis man ikke har prøvet det før, og man har været vant til at kunne klare det selv. Det, der kendetegner alle de henvendelser, vi får, det er jo krisen. Folk føler sig mere udfordrede, end de har gjort før. Nogen har hele tiden følt sig udfordrede, men det her er med til at sætte skub i den retning. At nu er der bare slet ikke noget, der hænger sammen.

Hvor meget tid bruger I på projektet?

– Vi får mange mails, og vi svarer på dem alle sammen, så det går der jo noget tid med, men det går lidt op og ned. Når det bliver den 1. december, skal vi have skrevet til alle dem, der kan få julehjælp, så de kan nå at budgettere med det, og så skal vi jo ud at købe ind og lave poserne og have dem delt ud den 22. december, men det er svært lige sådan at sige, hvor meget tid vi bruger på det. Det er slet ikke sådan, at det er træls.


CECILIE LOUISE STATAGER

25 år, driver en fastfoodrestaurant på Bornholm Kæreste med William Bach, som hun også laver julehjælp sammen med.

Man kan stadig nå at henvende sig - både, hvis man vil donere, eller hvis man har brug for at modtage julehjælp.