'Alle kan få vækst af energiøen'

'Alle kan få vækst af energiøen'
Lone Reppien Thomsen fra Offshore Center Bornholm. Lego-buketten på bordet står til daglig på Lones kontor. 'På den måde har jeg min familie med på arbejde', siger hun. Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | ABONNENT | 9. DEC 2022 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
9. DEC 2022 • 05:30

Vindmølleprojektet på Kriegers Flak skabte øget omsætning i mere end 75 bornholmske virksomheder, siger Lone Reppien Thomsen fra Offshore Center Bornholm.


Du er Business Developer & Innovation Manager i Offshore Center Bornholm (OCB). Hvad er dine vigtigste opgaver?

– OCB er et erhvervsnetværk for virksomheder på Bornholm – for alle brancher - der vil gribe og udbygge de erhvervsmuligheder, som offshore-aktiviteterne og den grønne omstilling giver. Min opgave er at have fokus på den inspiration og styrke netværket kan give, og som den enkelte virksomhed selv har svært ved at skaffe.

 

Hvad kan det være?

– Det kan være have fingeren på pulsen i forhold til nye forretningsmuligheder og teknologiudvikling på langt sigt, eksempelvis digitale og autonome løsninger, der kommer til at løse mange opgaver på sigt. At være bindeled mellem mulige kunderne og medlemmerne, eller kontaktperson til virksomheder, der vil etablere sig på Bornholm og gerne vil med i netværket.

– Og så er der driften af netværket. Arrangering af medlemsmøder og ”Tour de bornholmske virksomheder” med kunderne. Samt markedsføring af netværket, og samarbejde med for eksempel Business Centeret, Campus og andre organisationer på Bornholm, for at nævne noget.

 

Tilbage i 2014 arbejdede du for Bornholms Maritime Udviklingscenter – var det en forløber til Offshore Center Bornholm?

– Offshore Center Bornholm (OCB) er startet af virksomheder på Bornholm, der så markedsmuligheder i offshore-vind. Men det lå lige for, at jeg tog del i etableringen af OCB, fordi jeg på det tidspunkt arbejdede i en national erhvervsklynge, som Bornholms Maritime Udviklingscenter var en del af.

 

Hvordan får Bornholm mest ud af Energiøen, og hvilke erhverv får flest muligheder for vækst?

– Alle kan få vækst. Jeg kan se, at de virksomheder, der udviser engagement, kommer i spil. Jeg har stor respekt for virksomhederne i OCB, som har været med til at bygge dette op siden 2014. Hvis vi ser på de langsigtede muligheder, har politiske beslutninger stor betydning for at skabe grobund for transformationen af samfundet Bornholm. Vi kan for alvor blive en del af den udvikling det øvrige land, Østersølandene og Europa er inde i, men vi skal gribe muligheden. Kunsten bliver at gøre det særlige bornholmske til en styrke. Jeg oplever, at der er et stort ønske om at skabe et særdeles stærkt samarbejde på tværs af erhvervene på Bornholm, vidensinstitutioner og Regionskommunen. Vi er godt på vej og der bliver arbejdet proaktivt med at afdække muligheder.

 

Har vi allerede mærket effekten af offshore-aktiviteterne?

– Da Kriegers Flak-møllerne blev udskibet fra Bornholm, medførte det omsætning i mere end 75 bornholmske virksomheder. Projektet var en succés – også for Bornholm. Det gælder også det nuværende projekt på Rønne Havn, hvor bornholmske virksomheder har fået flere opgaver. Der er blevet og bliver fortsat investeret i nye anlæg i virksomhederne, der kommer nye medarbejdere og nye kompetencer udvikles. Flere virksomheder har fået de første ISO-certificeringer i hus og kan nu komme i betragtning til nye offshore-opgaver. Alt dette er ikke kommet af sig selv, og jeg tænker ”klap lige hesten” til alle der siger, at der ikke er kommet noget ud af det. Det er en proces, der er igangsat.

 

Hvad skal der til for at du går hjem fra en arbejdsdag og er supertilfreds med dig selv?

– Jeg dyrker ikke det der med at være supertilfreds med mig selv, men ser derimod på, hvad der har givet mig energi. Det er helt klart at være med til at skabe noget, strukturere ting og finde løsninger på nye problemstillinger.

 

Hvad er dit yndlingssted på Bornholm?

– Jeg holder af så mange steder på Bornholm, her er så smukt. Men jeg tror faktisk, at det er det pittoreske kik jeg møder, når jeg kører ned ad vores privatvej, med markerne, skoven og havet i baggrunden, som rammer mig mest.

 

Hvordan er du kommet til Bornholm?

– Jeg er vestjyde, og mit liv på Bornholm er en følge af, at Jesper og jeg dannede par for mange år siden, hvorefter vi overtog Jespers fødehjem med landbrug.

Fakta

Alder: 54

Uddannelse: Cand merc. Design & Communications Management

Bopæl: Spageregård, Nylars

Fritidsinteresser: Med en stor familie og fire sportsaktive børn, så flyver tiden afsted. Men kan jeg nå at være lidt kreativ, få noget motion og en god lang gåtur i den skønne bornholmske natur, så er jeg glad.

Motto: Grib mulighederne.