Forskere ved Stockholms Universitet har sendt tang fra Østersøen ud i rummet for at finde ud af, hvordan det ved, hvornår det skal formere sig. Der er tale om blæretang, der er den mest almindelige tangart i Østersøen.
Bag projektet står professor emeritus i marin planteøkologi Lena Kautsky, som i det meste af sit professionelle liv har forsket i Østersøen og i blæretangens økologi, hvilket har givet hende tilnavnet Tante Tang. Det fortæller Stockholms Universitet.
Siden midten af 1990'erne har man vidst, at blæretang formerer sig ved at frigive æg og sæd i vandet ved fuld- og nymåne, men det er et mysterium, hvorfor tangen i Østersøen følger en månecyklus. I farvande med kraftigt tidevand er det et spørgsmål om, at blæretangen skal være under vand, når den formerer sig, men i Østersøen lever tangen konstant under overfladen.
Ved at sende tang ud i rummet vil Lena Kautsky undersøge en teori om, at det er månens tyngdekraft, der får tangen til at frigive æg og sæd. I første omgang vil hun finde ud af, hvordan en tur i rummet påvirker blæretangen.