RVV har købt grund til nyt varmeværk

RVV har købt grund til nyt varmeværk
RVV har købt nabogrunden til virksomhedens nuværende reservelastanlæg Ved Lunden i Rønne. Arkivfoto: Jakob Nørmark
NYHED | ABONNENT | 17. MAJ 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
17. MAJ 2023 • 05:30

Rønne Vand og Varme lægger vægt på god dialog med Beof og Bofa – trods uenigheder.

– Vi har købt grunden bag vores nuværende reservelastanlæg på Lunden og planen er, at vi på sigt, vil erstatte en del af den oliebaserede reservelast med elbaserede varmepumper og elkedler.

Det oplyser Brian Mikkelsen, formand for RVV – Rønne Vand og Varme – i beretningen, som han aflagde ved andelsselskabets generalforsamling tirsdag aften på Green Solution House i Rønne.

RVV har længe været interesseret i at købe den 9.700 kvadratmeter store grund af kommunen, og man har lagt et par bud, inden det lykkedes at komme igennem med købet.

Hvilken form for varmeværk, der præcis skal ligge på grunden, kan man stadig ikke sige:

– Dette projekt er et led i en større planlægning om, hvordan den fremtidige varmeproduktion vil se ud, og vi arbejder ud fra et ønske om, at den fremtidige varme i Rønne skal være grønnere end træflis og affald, samt billig og vedvarende, siger Brian Mikkelsen videre i beretningen.

Ny formand i svære tider

Brian Mikkelsen tog i august sidste år over efter RVV’s mangeårige formand Ingolf Lind-Holm, og den nye formands første årsberetning handler en del om usikre tider med blandt andet høje energipriser, som også rammer RVV.

Træflisprisen har taget nogle gevaldige hop, og da Beof bruger træflis til at producere el og varme, har RVV to gange i det forløbne år været nødt til at varsle stigende varmepriser.

Den nærmest fordoblede elpris er også noget, RVV bliver nødt til at tage højde for fremover, fremgår det.

Brian Mikkelsen fremhæver, at RVV trods de udefrakommende negative faktorer er i en sund økonomisk forfatning. Både vand- og varmeselskaberne har gode og robuste regnskaber, med lave gældsposter, men også med fortsat høje investeringer.

Gang i dialogen

Føljetonen om uenighederne mellem RVV og de kommunale selskaber Beof og Bofa synes uendelig. Brian Mikkelsen beklager, at konflikterne omkring priser stadig ikke er løst. Der ligger stadig uafklarede sager i Forsyningstilsynet.

Men Brian Mikkelsen lægger vægt på, at man har fået en betydeligt bedre dialog med Beof og holder månedlige møder.

– Der er ting vi ikke er enige om, men det overlader vi til Forsyningstilsynet. Møderne er af afklarende karakter, og de giver os et indblik, vi ikke har haft tidligere. Alt i alt bevæger samarbejdet sig i en positiv retning, og nu mangler vi bare, at Forsyningstilsynet fjerner de sidste sten på vejen, siger Brian Mikkelsen og fortsætter:

– Vi taler også sammen om den kommende struktur på fjernvarmen, når Energiøen bliver en realitet. Der vil komme en del overskudsvarme, som man skal forsøge at udnytte bedst muligt. Samtidig er det for nuværende ikke helt klart hvilken rolle el- og varmeproduktionen hos Beof har mulighed for at få efter 2030. Men det gode er, at vi hæver os over den nuværende uenighed og taler sammen om de bedste muligheder for Bornholm med de meget store ændringer, som Energiøen vil give.