'En katastrofe': Ny sildekvote bekymrer Sverige

'En katastrofe': Ny sildekvote bekymrer Sverige
I Sverige er bred kritik af de nye kvoter for sildefiskeriet i Østersøen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | 24. OKT 2024 • 11:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
24. OKT 2024 • 11:00

Både den svenske regering, aviser og organisationer er utilfredse med de nye sildekvoter i Østersøen.


Tidligere på ugen blev EU-landenes fiskeriministre enige om næste års fiskekvoter i Østersøen. I den centrale del af Østersøen øges kvoten med 108 procent, og det bliver mødt med en blanding af bekymring og kritik af vores svenske naboer.

– Vi er meget bekymrede, der er en åbenlys risiko for overfiskning, siger statsminister Ulf Kristersson til nyhedsbureauet TT.

Med ved forhandlingsbordet sad landdistriktsminister Peter Kullgren, som efterfølgende sagde til SVT, at han var skuffet over forhandlingsresultatet.

På lederplads kritiserer aviser også beslutningen.


"Torsken i Østersøen er allerede kollapset, og sildebestanden er faldet med 92 procent siden 1980'erne. Ikke desto mindre øger EU fiskekvoterne dramatisk", skriver Dagens Nyheter og opfordrer til at redde Østersøen, inden det er for sent.

Expressen er på samme linje:

"En katastrofe. Sådan kan man beskrive de nyligt besluttede kvoter for sild og strømming", skriver avisen.

Strømming er svenskernes betegnelse for østersøsild fanget nord for Kalmar.

I et debatindlæg i Aftonbladet kalder organisationerne Naturskyddsföreningen og Fältbiologerna de nye kvoter en katastrofe:


"Strømmingbestandene er nede på dramatisk lave niveauer. Strømmingen er en vigtig byttefisk for andre nøglearter i Østersøen, såsom torsk, laks og marsvin, som også er truet. Østersøen er et komplekst og artsfattigt hav, og reducerede bestande af en enkelt art kan have store konsekvenser for hele systemet, og overfiskning af strømming er afgørende for hele Østersøens økosystem", skriver de.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT