Drømmen om havvind lever: Klar til at stifte et energifællesskab

NYHED | ABONNENT | 4. NOV 2022 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
4. NOV 2022 • 05:30

Den stiftende generalforsamling i Borgerenergifællesskabet Bornholms Havvindmøllelaug afholdes senere på måneden i Nexø.


Optrækket har været temmelig langt, men nu er initiativgruppen bag en borgerejet havvindmøllepark klar til at stifte foreningen, der skal drive visionen videre.

”Borgerenergifællesskabet Bornholms Havvindmøllelaug” skal etableres 19. november. Den stiftende generalforsamling finder sted på Møbelfabrikken i Nexø, oplyser initiativtagerne i et nyhedsbrev.

”Som medlem af Bornholms Havvindmøllelaug vil du få mulighed for at blive medejer af Bornholms Havvind. Dermed kan du ikke alene tage ansvar for eget strømforbrug, men også sikre dig mod stigende strømpriser. For når strømprisen stiger, stiger afkastet jo også, og det får man glæde af, hvis man selv ejer sin strømproduktion”, skriver initiativgruppen.

Flere placeringer i spil

En halv snes bornholmere står bag gruppen, der i flere år har arbejdet for at finde det rette sted til en havvindmøllepark på cirka 100 megawatt. Et kommende havvindmøllelav råder endnu ikke over et område til havvindmølleparken, og et af de første skridt bliver at ansøge om at få tilladelse til at indlede forundersøgelser via åben dør-ordningen. På et borgermøde i foråret præsenterede initiativtagerne fire mulige placeringer for parken. Den foretrukne ligger tæt på områderne, der er reserveret til energiøens havvindmøller, men på grund af en statslig reservation er placeringen ikke tilgængelig. Tidligere har man også været nødt til at opgive den oprindelige plan A-placering syd for Sose/Arnager på grund af et nyt område til fuglebeskyttelse.

Seneste melding er, at Bornholms Havvind i stedet for kigger mest på placeringer ud for Nexø/Balka eller Nordskoven mellem Rønne og Hasle – begge steder cirka seks kilometer fra kysten. Det fremgår ikke af nyhedsbrevet, hvor initiativgruppen foretrækker at bygge havvindmølleparken og føre strømmen i land. Beskeden til de interesserede, der har skrevet sig op til nyheder om projektet, er, at gruppen er parat til at indsende ansøgningen. Det vil dog først ske efter den stiftende generalforsamling, oplyser forperson Helle Munk Ravnborg.

”På baggrund af de indledende tekniske og økonomiske undersøgelser, som et hold af super- dedikerede og kompetente eksperter har foretaget, vurderer Initiativgruppen, at vi er klar til at fremsende en såkaldt åben-dør ansøgning til Energistyrelsen, med henblik på at etablere Bornholms Havvind”, står der i nyhedsbrevet, som primært henvender sig til bornholmske privatpersoner, virksomheder, foreninger og sommerhusejere.

Hvis man ikke har hjemme på Bornholm, men interesserer sig for projektet, er det muligt at blive støttemedlem – enten som borger, forening eller virksomhed.

”Vi glæder os til at se rigtig mange af jer på Møbelfabrikken i Nexø lørdag den 19. november 2022 (klokken 14) og til, at vi forhåbentlig om få år har vores egen havvindmøllepark, der producerer den grønne og bæredygtige strøm, vi har brug for på Bornholm,” lyder det i nyhedsbrevet.

Åben dør-ordningen, som havvindmøllelavet planlægger at søge, er den samme, som CIP og Ørsted har gjort brug af til deres havvindmølleprojekt, der med en kapacitet 2 x 1,5 GW er mange gange større end borgerdrevne projekt.

Initiativgruppen bag Bornholms Havvind lover at udsende mere information forud for generalforsamlingen. Hidtil har planen været at opføre møllerne, så de vil være klar til at producere strøm i 2025.DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 04-03-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Mandag eftermiddag - tirsdag morgen: Du sparer mere end 68 kr., hvis du lader din elbil tirsdag kl. 01-02-03 i stedet for mandag kl. 17-18-19. Rent praktisk tanker du 200 km for 65 kr. Med andre ord: Efter midnat er det ’noget’ billigere. Opdateret 13.14. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning