Træbådelaug smidt ud af værft: 'Det er sørgeligt'

Træbådelaug smidt ud af værft: 'Det er sørgeligt'
Formanden for Bornholms Træbådelaug har lidt langt til smilet i disse dage. Lauget er blevet opsagt som lejer på Rønne Havn og skal finde et nyt sted at være. Det er ikke nogen nem opgave, og uanset hvor det nye sted bliver, så er Poul Forum Sørensen indstillet på, at det bliver mindre, og at lauget derfor må skille sig af med en del af sine ting. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 1. JUL 2022 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
1. JUL 2022 • 05:30

Bornholms Træbådelaug er blevet opsagt som lejer på Rønne Havn. Jagten på et nyt sted at være er i gang, og det bliver under alle omstændigheder ikke lige så ideelt, siger formanden, og lauget bliver nødt til at skille sig af med nogle af sine effekter.

 

Onsdag var en festdag på Rønne Havn, som fortalte, at man sætter gang i etableringen af flere havnearealer for at kunne bevare positionen som primær udskibningshavn til havvindmølleparker i Østersøen. Eller: Onsdag var en festdag i Rønne Havn A/S. På Bådebyggervej i Sydhavnen er begejstringen for udviklingen på havnen ikke lige så tydelig.

For at skaffe plads til flere vindmøller har havnen opsagt en række lejere, deriblandt Bornholms Træbådelaug, som i disse dage har besøg af en gruppe unge, der lærer om klassisk bådebyggerarbejde.

– Det er sørgeligt, men det må vi leve med, og vi er i gang med at finde et andet sted at være, siger formand Poul Forum Sørensen til Tidende.

Nærmere kommer vi det ikke i denne omgang, andet end at det helst skal være så tæt på den nuværende placering som muligt.

– Vi har et par forskellige muligheder, og vi arbejder lige i øjeblikket på det, så jeg vil helst ikke sige, hvad det kan være, før vi ved noget mere konkret. Vi har nogle forhandlinger og nogle undersøgelser i gang. Så det må lige vente lidt, lyder det fra laugformanden.

Skal skille sig af med ting

Uanset hvor Bornholms Træbådelaug finder et sted at være, ligger det fast, at det ikke bliver det samme som det gamle værft på Sydhavnen i Rønne. Der er ingen andre steder, der kan tilbyde lige så gode forhold.

– Det bliver ikke så ideelt, og vi kan ikke få den plads, som vi har her. Det er et af vores store problemer, alt det vi skal skille os af med. Der er så mange ting hernede, siger Poul Forum Sørensen, som ikke rigtig kan se Bornholms Træbådelaug andre steder end i værftet.

– I hvert fald ikke på den her måde. Det bliver et langt mindre sted og ikke med de samme muligheder og aktiviteter, som vi har her.

En af konsekvenserne bliver, at træbådelauget bliver nødt til at skille sig af med en del af sine effekter.

– Der er en del ting, der går til museet. Der kan også gå noget til Bornholms Tekniske Samling, og så må vi se, om vi kan afhænde noget og få lidt indtægt ved at sælge noget, for vi får også brug for penge til at etablere os et nyt sted. Det koster altid, siger Poul Forum Sørensen.

Hasle er i tankerne

I sidste uge skrev Tidende i en leder, at Bornholms Træbådelaug kunne være et godt bidrag til det maritime miljø i Hasle med stålskonnerten Freia og Bådemotorklubben Columbus. Måske kunne de mange fiskeribygninger i Hasle gøres brugbare til træbådelaugets charmerende arbejde, lød det.

Poul Forum Sørensen kan sagtens se, at lauget kunne passe ind på havnen i Hasle.

– Vi har også tænkt på Hasle, og det kunne være fint. Hvis Freia får lov til at blive i Hasle, så vil det være fint for os også, og vi har Columbus liggende der. I virkeligheden er det et godt sted, og der er også lidt plads på havnen stadigvæk, siger han.

Alligevel er han og træbådelauget ikke helt lun på ideen.

– Det er længere ude. Vi forsøger nogle andre muligheder først, tættere på. Vi har de fleste medlemmer her omkring, siger Poul Forum Sørensen.

Og hvis nogle tænker, at der da ikke er så langt til Hasle:

– For mange af os, er det dejligt at kunne gå eller cykle herned. Men lad os se, hvad der viser sig.