Test din viden om krigen - på Bornholm

Test din viden om krigen - på Bornholm
Christian Aagaard har blandt andet skrevet bestselleren Bombemål Shellhuset og holder foredrag om besættelsestiden landet over med udgangspunkt i sine bøger. Eget foto
NOTITS | 14. OKT 2024 • 19:00
NOTITS
14. OKT 2024 • 19:00

Inden du læser: Hvor mange gange tror du Bornholm optræder i ny guidebog om besættelsestiden?


Er du besat af besættelsestiden? Eller bare almindeligt interesseret?

Så vil Frydenlunds nye udgivelse '111 steder fra besættelsestiden som du skal se' måske ende på din ønskeliste.

Fra Bornholm til Skagen er Danmark fuld af historier fra besættelsestiden, og Bornholm optræder fem gange i Christian Aagaards nye bog.

Fortællingerne om Svenskehusene, kanonstillingerne på Dueodde og Den Russiske Kirkegård i Allinge vil nok ikke overraske så mange. Men det er interessant at læse historien om tjeneren fra strandhotellet i Sandvig, der i 1943 kravlede op på Hammeren for at male et Dannebrogsflag direkte på klipperne. En stille protest mod besættelsesmagten, som kan ses den dag i dag, og som vedligeholdes af Naturstyrelsen på Bornholm.


Detaljerne om bombningen af den gamle sparekasse på Store Torv i Rønne vil formentlig også være ny viden for mange.

Levn fra begge sider

»Anden verdenskrig og besættelsestiden 1940-1945 er stadig fascinerende tæt på os i tid og rum og besidder derfor den helt særlige kvalitet at have efterladt sig markante og fortsat tydelige spor i landskabet. Vi kender nok alle til stemningsfyldte monumenter og vestkystens enorme bunkeranlæg, men hvad med de uanseelige og skjulte spor: flyvergravene, skudhullerne og den tyske soldatergraffiti? Har du lagt mærke til dem?«

Sådan spørger forfatter og historiker Christian Aagaard i forordet til bogen.

Sporene efter besættelsestiden er utallige, og i bogen viser Christian Aagaard, der er uddannet historiker og inspektør på Museum Amager i Dragør, rundt til de bedste, særeste og mest utrolige steder derfra. Man møder den tyske besættelsesmagt såvel som modstandskæmpere og allierede, og man ledes rundt fra museer til monumenter og mindesmærker.


'111 steder fra besættelsestiden som du skal se' er netop udkommet.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT