Så er det fastelavn og vinterferie

Så er det fastelavn og vinterferie
Søndag er der fastelavnsfest i Bornholms Kultur-og Idrætscenter i Allinge (foto fra 2021). Arkivfoto: Line Søndergaard Hansen?
NYHED | ABONNENT | 8. FEB 2024 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
8. FEB 2024 • 05:30

Der er tøndeslagning flere steder på Bornholm i den kommende weekend – men uden levende katte i tønderne.

Fastelavn er mit navn,

boller vil jeg have.

Hvis jeg ingen boller får,

så laver jeg ballade.

Fastelavn fejres i de kommende dage adskillige steder på Bornholm – og det har man gjort i flere hundrede år.

Fastelavnssøndag falder altid syv uger før påskedag. Fastelavn er tiden lige op til den kristne faste og tæller fastelavnssøndag, fastelavnsmandag, hvide tirsdag og askeonsdag, der markerer fastetidens begyndelse. Fasten varer 40 dage og slutter påskelørdag.

Vold mod dyr var et fast element i ældre fastelavnsskikke. Så når man taler om at slå katten af tønden, var det rent faktisk det, der skete indtil midten af 1800-tallet, hvor man havde en levende kat i tønden.

Det er så vidt vides ikke tilfældet ved nogen af de mange tøndeslagninger i de kommende dage.

Fri til fastelavn

Fastelavnsmandag var oprindelig en skolefridag i Danmark, men med afskaffelsen af lørdagsundervisningen i 1970 blev den inddraget.

Men alligevel har de bornholmske skolebørn altid fri fastelavnsmandag til at komme ud at rasle og gå til fastelavnsfester. Det har i mange år været en tradition på Bornholm, at skolernes vinterferie falder i den uge, hvor det er fastelavn. Og det skal der ikke laves om på. Det var læren, da man for nogle år siden forsøgte at pille ved den tradition.

Det er umuligt at lave en komplet oversigt over arrangementer på Bornholm i anledning af fastelavn, men her nævnes nogle af dem.

I Sandvig kan man komme til tøndeslagning allerede lørdag klokken 13 på Dideriks Veranda, hvor man også har mulighed for at lave sin egen maske i karton (fra klokken 11).

Både unge og gamle

Søndag er den store dag, hvor både unge og gamle har mulighed for at komme ud at slå katten af tønden.

Aakirkeby Pensionistforening er således blandt de mange arrangører med en fastelavnsfest i Åhuset (Kontakthuset) klokken 14.

Men det er trods alt børnene, som de mange arrangører mest appellerer til. Men de voksne må gerne følge med, og så kan de være så heldige, at der vanker kaffe og fastelavnsboller.

Det er også i Aakirkeby, at borgerforeningen lokker med det, man kalder "Bornholms største fastelavnsfest" klokken 14.

Her vil man i Allinge måske prøve at gøre dem rangen stridig på samme tidspunkt, hvor Super Brugsen Allinge holder fastelavnsfest i hallen i samarbejde med Børn på Nordlandet, Foreningen Sandvig og ASG. Der vil være tønder til alle aldersgrupper(også voksne).

Det er også klokken 14, at man kan tage til Østermarie Idrætsforenings fastelavnsfest med tøndeslagning i Østermariehallen.

Søndag klokken 10 er der fastelavnsfester i Nexø Kultur- og Fritidshus (for børn op til 12 år) og Nyker Borgerforening inviterer til tøndeslagning på Nyker Stadion.

Gudstjeneste og gåture

Fastelavnsmandag har brugsen i Svaneke tøndeslagning for både store og små fra klokken 10.30.

Der er mulighed for at deltage i andre fastelavnsarrangementer. Nogle kirker inviterer til fastelavnsgudstjeneste, og både Gangforeningen Bornholm og Danske Vandrelaug inviterer til fastelavnstur søndag – i henholdsvis Onsbæk/Stampen og Aarsballemosen.

Fastelavnsvejret ser i skrivende stund ud til at blive ret skikkeligt. Men noget blæsende, så det er om at have noget varmt på under udklædningen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT