Premiereomtale: Hvem er bange for Sne

Premiereomtale: Hvem er bange for Sne
Forestillingen Sne havde premiere lørdag aften på Rønne Theater. Pressefoto
NYHED | ABONNENT | 21. AUG 2022 • 11:35
NYHED | ABONNENT
21. AUG 2022 • 11:35

Tredje afsnit af bornholmerkrøniken har med premiere lørdag sat flot punktum i den store fortælling om Bornholm og vores samfunds nyere historier. Med trolde, elskov, stripperstang, jord og store, store mængder af sne er trilogien virkelig flot afsluttet. 

Det skulle have været en komedie, men man behøver ikke træne lattermusklerne inden teaterturen. Der bliver ikke skraldgrinet, men humøret er let på scenen under parfortællingen, der med inspiration fra ’Hvem er bange for Virginia Woolf’ tager os igennem ægteparret Alice og August Erik Bæks lange og meget talende jul under den store snestorm i 2010.

Hasle Swingerklub, Torben fra Tidende, og den smarte restaurantejer, der med flere restauranter på øen gør godt for turismen, er med i det moderne bornholmske juleeventyr.

Sne handler om parforhold, klimabevisthed, underjordiske fortællinger og en serie af ualmindeligt imponerende præstationer på en stripperstang.

Julen står for døren, og den drømmende og meget lidt succesrige iværksætter August Erik Bæk kæmper for at skabe en turistattraktion med de underjordiske. Hans gode ven og restauratør har allerede videreudviklet konceptet med en friluftsrestaurant og givet interview til Tidende om projektet.

Forestillingen Sne på Rønne Theater foregår under snestormen i 2010, og viser hvad der kan ske i en familie, der bliver spærret inde i et hus på Bornholm den vinter. Pressefoto

Hans hustru, ejendomsmægler Alice Bæk, er bestemt ikke imponeret over seneste innovation og er voldsomt udfordret af både økonomi og manglende kærlighed, mens hun over Skype forsøger at være en supermor for parrets modne søn, der prøver at nå hjem til jul gennem de stigende snemasser.

Mens sneen falder og falder, og Bornholm langsomt, men sikkert, lukker for alt, taler parret, serieiværksætteren og en ukendt gæst sig igennem kærligheden, naturen, karrieren og den perfekte jul.

Et stærkt samtidsværk

Vi bliver klogere undervejs - på det hele. Eventyrets fedtmulehelt, August Erik, vokser, som sneen falder. Det er næsten ikke til at bære, hvor fjollet og kludret han lægger fra kaj. Men det bliver bedre og bedre. Der er godt skuespil og imponerende scenografi med luftakrobatik, snevejr og mindevækkende radioaviser med nyt fra vintertjenesten i de to gange 45 minutters akter.

Jens Svane Boutrup har skænket Bornholm et stærkt samtidsværk med trilogien Bornholmerkrøniken, der både fortæller samtidsmenneskefortællinger og sætter en stor tyk streg under særlige begivenheder på Bornholm i nyere tid. Russernes invasion og fiskerikrisen er allerede fortalt.

I denne forstilling, der er skrevet og instrueret af Rhea Leman, er der sat en stor tyk streg under vinteren 2010, som i den grad er en mytisk fortælling om et naturfænomen, der tvang alle på Bornholm ud i sammenhold - sammen eller hver for sig. Med en lukket ø, hvor forsvarets snekøretøjer selv skulle graves fri med en gravko hele natten, og en jordmor tog skiene på for at komme ud til en nødtvungen hjemmefødsel, var der langt til hverdagen.

Alle, der holder af teater, bør unde sig selv at opleve Sne på Rønne Theater. Forestillingen er en rigtig god oplevelse, der løfter og styrker vores bornholmske kultur. Premieren forløb med hele fire runder klapsalver og stående bifald, så der er noget at glæde sig til.