Høst donationer fra fonde – og pludselig har du en totalrenoveret gammel dame

Høst donationer fra fonde – og pludselig  har du en totalrenoveret gammel dame
Tada! Direktør Martin R. W. Brandt i rummet ved siden af der, hvor museet arrangerer særudstillinger. Her var der tidligere toilet., men det er nu flyttet nedenunder, og dermed er der frigivet plads til flere malerier. Foto: Torben Østergaard Møller
NYHED | GUDHJEM | ABONNENT | 26. JUN 2022 • 15:30
NYHED | GUDHJEM | ABONNENT
26. JUN 2022 • 15:30

Det har kostet 14 millioner kroner og otte måneder at opdatere Oluf Høst Museet, som lørdag igen slog dørene op for publikum.

Museumsdirektør Martin R. W. Brandt er en glad mand, ja, det var han i hvert fald i lørdags.

Da kunne han omsider slå dørene op til Oluf Høst Museet efter lang tids nedlukning.

Altså første dag med publikum i mange måneder.

Nedlukningen har dog ikke betydet, at der har været stille, tyst og vinterdvale på museet i Løkkegade, tvært imod, for håndværkerne har været i fuld gang med en total renovering af huset, som nu fremstår knivskarpt og klar til at tage imod sæsonens mange turister og naturligvis også de lokale.

Nu skal vi lære
museet at kende igen

– Når man nu er en utålmodig natur, så har det været fantastisk, at det har kunnet gøres på de otte måneder, projektet har varet, siger direktøren.

– Og for mig er det ikke bare sat i stand, det er et helt nyt museum! Vi har haft fat i alle overflader, og nu skal vi lære museet at kende igen. Der er også ting, der driller, som døre, der ikke vil lukke, lamper, som vi ikke kan skrue helt op for, for så går strømmen i huset, og så videre, så vi har testet en masse. Man må ikke glemme, at det er en gammel dame, sådan et hus, så vi skal lære det at kende på ny. Men helt grundlæggende er jeg rigtig glad, selvfølgelig er jeg det.

Er den på vej? Ja, det er ikke en elevator, museet har fået installeret, men en lift, og sådan en kører i sneglefart. Foto: Torben Østergaard Møller

At Oluf Høst Museets omfattende samling af Oluf Høsts malerier nu kan opleves i de flot opdaterede lokaler, hvor de altså stadig er ophængt netop der, hvor de i sin tid blev til, skyldes en stribe fonde, som har betalt for gildet i denne omgang –  A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Knud Højgaards Fond, 15. Juni Fonden, Sparekassen Bornholms Fond, Brødrene E.,S., & A. Larsens Legat og Bornholms Brandforsikring.

Den store frygt

I alt gav de 14 millioner kroner til projektet, som altså blev gennemført på otte måneder.

– Det er nok også ret unikt i museumsdanmark, at det er gået så hurtigt, siger Martin R. W. Brandt.

– Vi har haft momentum, og den store frygt i sådan et projekt er jo, at man måske ikke kommer helt i mål med de midler, man råder over, og skal man så til at søge flere penge eller skære noget fra? Inflation og stigende byggepriser gjorde, at vi faktisk tidligt i processen satte et vist pres på fondene. Vi forklarede, at det handlede om tilgængelighed, revitalisering og gentænkning inden for de rammer, som huset nu engang har. Vi gjorde det klart, at vi meget gerne ville have et hurtigt svar, fordi sæsonen var ved at være slut og vi spurgte, om de var med på den?

– Det forstod de godt og havde respekt for, at det helst ikke måtte gå ud over vores sæson, hvor vi holder åbent og får mange besøgende, når der er mange mennesker på Bornholm. Det var nok også med til at sælge ideen, at vi gjorde det klart, at vi rigtig gerne ville have renoveringen, men også var bevidste om, at det nødigt skulle være noget, der lukkede os ned i flere år, hvor vi ikke kunne få penge i kassen, så vi bagefter kunne blive nødt til at komme og bede om flere penge på grund af manglende indtægter.

Martin R. W. Brandt i museets rum til særudstillinger, hvor man netop nu finder udstillingen "Høst vender hjem". Her er lyse gulve til forskel fra de mørke, som man finder i museets øvrige lokaler. Det er for at signalere, at her sker der noget nyt. Foto: Torben Østergaard Møller

Har du talt med nogle museumsgængere her på åbningsdagen?

– Ja, jeg talte for eksempel tidligere i dag med en hollandsk herre, som havde besluttet at forlænge sit ophold med en uge, fordi han så gerne ville opleve museet som nyrenoveret. Han stod her på slaget, da vi åbnede klokken 11 og havde også været forbi for mange år siden, da det lige var blevet bygget om første gang og var altså stærkt interesseret i at gense det, siger museumsdirektøren.

Nu holder museet åbent klokken 11-17 alle dage frem til efterårsferien.

– Men næste år skal have set på, om det giver mening måske allerede at åbne en uge før påske. Er det for dødt da? Kan vi også måske tage en uge med efter efterårsferien? Sådan nogle overvejelser gør vi os, siger han.

Gulve til forskel

I det nytrimmede museum er der omrokeret på flere funktioner, og der er blevet mere udstillingsplads, fordi eksempelvis toiletter og biografsal er flyttet ned i kælderen, som dermed er blevet inddraget som publikumsareal, hvilket har frigjort kvadratmeter andre steder.

Dertil er der kommet en lift, som umiddelbart ligner en elevator, men ikke kører så hurtigt som en elevator, men snarere i sneglefart. Den giver god mulighed for bevægelseshæmmede til også at komme op på førstesalen eller ned i kælderen til garderobe- og toiletfaciliteterne for den sags skyld.

I det, der var familien Høsts dagligstue, har man genskabt miljøet, og det samme gælder på førstesalen, hvor Oluf Høst havde sit atelier.

– Det er de steder, hvor vi har nogle møbler, som bidrager til en hjemlig stemning. Vores rum til særudstillinger er også blevet udvidet, fordi vi har flyttet toilettet, som lå ved siden af, ned i kælderen, siger Martin R. W. Brandt.

I rummet med særudstillinger finder man netop nu udstillingen "Høst vender hjem", og for at signalere, at her sker noget nyt, hvilket der jo konstant gør i forhold til den faste udstilling, er der lyse trægulve til forskel fra de mørke, som man finder i museets øvrige lokaler.