Her finder du drømmebilen: Samler sælger 120 klenodier på Bornholm

Her finder du drømmebilen: Samler sælger 120 klenodier på Bornholm
En af de bornholmske haller, som er fulde af veteranbiler. Foto: Campen Auktioner
NYHED | ABONNENT | 6. OKT 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
6. OKT 2023 • 05:30

På Campen Auktioner har en samler sat godt 140 veteranbiler til salg, hvoraf de cirka 120 befinder sig tre steder rundt om på Bornholm.

Står du og mangler en rød Austin Healey Sprite Cabriolet med sæder i rødt og hvidt læder fra 1959? Altså modellen, som også er tildelt kælenavnet "Frogeye" eller "frøøjne"...

Så er det på Dammegårdsvej i Klemensker, det sker.

Eller hvad med en Studebaker GT Hawk fra 1962? Så skal du til Sdr. Hammer i Nexø.

Det kunne selvfølgelig også være en Rolls-Royce Silver Shadow fra 1970, du er på jagt efter. Jamen, så skal du jo til Maglegårdsvej i Østermarie.

Og søger du noget helt fjerde, er der stadig sådan cirka 117 andre muligheder for at finde et spændende og ikke ofte set køretøjer på et af de tre steder.

De i alt cirka 120 biler, som lige nu befinder sig på et af de oven for nævnte tre steder på Bornholm, er blevet sat til salg på Campen Auktioner – campenauktioner.dk – af en samler, som ønsker at være anonym, og som i øvrigt yderligere har over 20 andre biler til salg, som dog står i Helsingør.

Der bor han egentlig, men Peter Lund fra auktionshuset oplyser, at sælgeren har sommerhus og også andre ejendomme på Bornholm og i øvrigt er kommet her meget.

Fra et interiør i en af bilerne. Foto: Campen Auktioner

Noget for alle

På auktionshusets hjemmeside er salget af de mange biler omtalt som "Ekstraordinær specialbilsamling: Online auktion nr. 9200", og videre kan man blandt andet læse:

"Velkommen til en ekstraordinær specialbilauktion, hvor vi præsenterer et imponerende udvalg af over 140 biler fra én enkelt indsætter. Blandt de mange spændende køretøjer findes blandt andet: En autentisk Hummer H1, oprindeligt brugt af US Army, en Volvo panserjeep specialbygget til BOFORS-kanonen, en Dodge varevogn, der stammer fra ålens filmverden, et imponerende udvalg af klassiske militærkøretøjer, en række kraftfulde 4WD-trækkere, herunder jagtbiler, en troværdig kopi af en jeep fra Resident Evil-spilverdenen og et væld af imponerende Citroën-biler, der venter på nye ejere.

Så vi tør godt sige, at denne auktion rummer noget for alle, der har et blødt hjerte for specielle biler. Lige meget om det er store 4WD-trækkere eller elegante sportsvogne. Dertil skal det nævnes, at auktionen rummer ikke mindre end to Jaguar E-typer. Så skynd jer ind på denne auktion og se nærmere på det store udvalg af biler til alle! OBS: Køretøjerne befinder sig på fire forskellige lokaliteter – tre på Bornholm og en i Helsingør".

Endvidere noteres det, at auktionen slutter mandag den 30. oktober klokken 19.

Jo, Rolls-Royce er også iblandt. Foto: Campen Auktioner

Nogle perler

– Det er en privat samler, som har samlet biler hele sit liv, siger Peter Lund til Tidende om manden, som altså nu sælger ud af sin samling.

– Det er lidt en speciel sag, dem finder vi jo engang imellem, men det er da lidt sjovt, at der pludselig af alle steder i Danmark dukker cirka 120 veteranbiler op på Bornholm. Og dertil er der altså et par og 20 biler i Helsingør.

Kan du oplyse, hvem samleren er?

– Sælgeren ønsker at være så anonym som muligt, så kontakten går igennem mig, siger Peter Lund, som i øvrigt kan oplyse, at auktionshuset den 27. og 28. oktober vil arrangere eftersyn og vise bilerne på Bornholm frem for de interesserede købere.

Han betoner, at der er tale om en rigtig speciel samling.

– Der er mange forskellige biler, og der er helt klart nogle perler imellem, siger han.

– Nogle af dem ligner standardbiler, men er det ikke, for så er det måske turboudgaver, eller de er firhjulstrukne og så videre, så der er virkelig nogle sjove biler iblandt. Man finder også nogle særdeles specielle ældre militærkøretøjer iblandt dem.

Ved du, hvorfor han ønsker at sælge bilerne?

– Han er blevet en ældre herre og vil gerne have ryddet op i bilerne. Det er det, vi kalder rettidig omhu, for vi får det gjort, mens han selv er frisk til at deltage i det, siger Peter Lund, som ikke ønsker at give et slag på tasken i forhold til, hvor meget de mange biler kan indbringe.

• Katalognumre fra 3-108 findes på Dammegårdsvej 7, Klemensker, hvor der er eftersyn lørdag den 28. oktober klokken 9-16.

• Katalognumre fra 109-137 findes på Maglegårdsvej 5, Østermarie, hvor der er eftersyn lørdag den 28. oktober kl. 9-16.

• Katalognumre 138-159 fra findes på Sdr. Hammer 43, Nexø, hvor der er eftersyn lørdag den 28. oktober kl. 9-16.

I det righoldige udbud af biler, der er sat til salg, finder man på Bornholm eksempelvis:

• Alfa Romeo 1750 Berlina (1971).

• Fiat 850 Spider (1968).

• Saab 96 Monte Carlo (1966).

• Jensen Healey (1974).

• Peugeot 203 C (1955).

• Morris Oxford (1953).

• Mercedes Benz 319 (1965).

• Ford M151 A2 (1968).

• Mercedes Benz 319 Camper (1964).

• Chevrolet Corvair Monza, Turbo Cab. (1963).


'En sygdom uden kur'

Blandt bilerne på Bornholm finder man en Dodge A100, som Hollywood-stjernen Matt Dillon kører i Lars von Trier-filmen "The House That Jack Built".

En pressemeddelelse fra Camden Auktioner fortæller, at den store samling begyndte, da "Villy", som den anonyme samler kaldes, fyldte 18 år, og cyklen blev skiftet ud med en Morris 1000.

– Der var følelsen af at sætte sig indendørs og komme fra a til b, der betog mig. Samtidig med en følelse af frihed. Jeg kunne selv bestemme, hvor jeg ville hen, forklarer samleren i pressemeddelelsen, hvor han også siger om sin samlermani:

– Det er en sygdom uden nogen kur. Der er kun lindring. Og det er at samle endnu mere. Selv om jeg får ryddet ud nu, så vil jeg da fortsat kigge efter biler. Det er jeg sikker på. Men jeg er blevet ældre, og det er lettere for mig at rydde op, end det er for en kommende arving.

Bilsamlingen rummer blandt andet store 4WD-trækkere, elegante sportsvogne og ikke mindre end seks Jaguar-biler. "Villy" har ingen personlige favoritter, fortæller han, men han kan godt pege på flere køretøjer, der skiller sig særligt ud, deriblandt en bil, som er med i en Lars von Trier-film, men som nu står i en af hallerne på Bornholm.

Der er tale om en Dodge A100 fra filmen "The House That Jack Built", hvor Hollywood-stjernen Matt Dillon sidder bag rattet.

Pressemeddelelsen oplyser også, at "Villy" allerede på egen hånd har solgt omkring 40 biler fra sin samling, men altså nu gerne vil have hjælp til at sælge yderligere godt 140.