Hård opgave at fordele støttekroner til lokale projekter

Hård opgave at fordele støttekroner til lokale projekter
Østerlars Møbelsnedkeri Showroom har fået tildelt 62.666,50 kroner til et projektet, der vil være et stort skridt mod produktion af egen møbelserie i eget design og indretning af et showroom ved værkstedet i Østerlars. Arkivfoto: Anna Holm
NYHED | 12. SEP 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
12. SEP 2023 • 15:30

LAG-Bornholm har fordelt halvanden million kroner mellem 11 projekter.

Umiddelbart lyder det som en dejlig opgave at sende penge til projekter, som understøtter både livskvaliteten og jobskabelsen på Bornholm. Det har bestyrelsen for LAG-Bornholm netop gjort, og 11 projekter har fået tilsagn om tilsammen halvanden million kroner gennem LAG-puljen.

– Disse 11 projekter er blevet valgt, fordi de passer særlig godt ind i den nye strategi. Vi vil gerne fremme gode samarbejdsprojekter, projekter, der fremmer folkesundhed og trivsel, samt projekter, der giver nye muligheder for unge under 40 år, siger forperson Christian Prip fra LAG-Bornholm i en pressemeddelelse.

Der var dog blevet ansøgt om mere end to millioner kroner, så bestyrelsen har været på en hård opgave, idet alle de indsendte projekter levede fint op til LAG-strategien og de parametre, projekterne bliver bedømt efter, fremgår det af pressemeddelelsen.

Christian Prip fortæller, at der er fem erhvervsprojekter og seks almennyttige projekter. Fem projekter understøtter kunsthåndværk, to understøtter fødevarer og madkultur, og fire har relation til oplevelser, kultur og fællesskaber.

LAG-Bornholm har i denne ansøgningsrunde oplevet stor interesse for puljen og modtaget ekstraordinært mange gode ansøgninger, hvilket formentlig skyldes, at det er første mulighed for at udmønte den nye strategi, og fordi der kun er en ansøgningsrunde i 2023, står der i pressemeddelelsen.

LAG-Bornholm er en frivillig forening, som gennem lokalt forankrede projekter vil bidrage til udviklingen på hele Bornholm. På landsplan er lokale aktionsgrupper med til at skabe udvikling, innovation og vækst i landdistrikterne og i lokalsamfundene, blandt andet ved at give tilskud til relevante projekter.

 

De 11 projekter er:

• Bornholmerskjorten – 175.000 kroner

Wilgart i Olsker vil gerne udvikle en mere professionel produktion og distribution af Godâ Skjorter og har underskrevet en overdragelseskontrakt med Niels Ebdrup, der lancerede skjorterne i 2018.

• Baltic Sea Glass – 175.304 kroner

Baltic Sea Glass ønsker at investere i produktionsfaciliteter, der vil sætte nye standarder for produktion af glaskunst samt højne kvalitetsniveauet inden for kunsthåndværk.

• Østerlars Møbelsnedkeri Showroom – 62.666,50 kroner

Projektet vil være et stort skridt mod produktion af egen møbelserie i eget design og indretning af et showroom ved værkstedet i Østerlars.

• Kunsthåndværkernes ø – 350.000 kroner

Projektet søger at formidle og øge kendskabet til Bornholm som World Craft Region ved at få aktører og modtagere til at mødes gennem en koordineret formidlingsindsats.

• Baltic Sea Art Cooperation – 100.000 kroner

Projektet handler om udveksling af kunst og kultur mellem Bornholm, Øland, Ålandsøerne og Saaremaa via en fælles vandreudstilling og tilknyttede kulturelle aktiviteter hen over en toårig periode.

• Tejn på liv – 175.000 kroner

Projektet vil etablere og indrette et industrikøkken og udvide Smedjens kulturelle aktiviteter og åbningsperiode samt udbud af kvalitetsmad baseret på lokale råvarer.

• Bornholms Eddikebryggeri – 63.000 kroner

Gennem projektet vil ansøger anskaffe tappeanlæg og et eddikebatteri, så der om en håndfuld år kan sælge et bornholmsk bud på en balsamisk æblecidereddike.

• Klub Nord – 130.000 kroner

Der skal etableres gamerrum med computere og Playstation, kreativitetsrum med syværksteder, tegne- og malefaciliteter, perler og udsmykning samt læderværksted og ikke mindst indkøbes brætspil, rulleskøjter, skateboards, løbehjul og cykler.

• Spillestedet – 63.085 kroner

Foreningen Spillestedets lysanlæg fra 2017-18 skal opgraderes, så det er fuldt funktionelt til arrangementer i de kommende år.

• Untroubuild – 150.000 kroner

Tilskuddet skal bidrage til levering og montering af en demonstrationsbygning fysisk beliggende på Møbelfabrikken i Nexø. Der er tale om et formidlingsprojekt, der viser nye måder at etablere bæredygtigt modulbyggeri på.

• Østpaa Festival '24 – 75.000 kroner

I 2024 er det særligt de unge, der er i fokus, når Østpaa skal udvikles ved både at øge de lokale samarbejder markant samt skærpe udvalget af især foredrag, kunst og musik.