Gyset starter en mørk aften ved Vestermarie Plantage...

Gyset starter en mørk aften ved Vestermarie Plantage...
Familien fra Vestermarie. Foto: Hakon Holm Publishing
NYHED | ABONNENT | 16. DEC 2023 • 11:00
NYHED | ABONNENT
16. DEC 2023 • 11:00

Forfatterfamilie fra Vestermarie udgiver ny krimi med "De fire fra Vestermarie", og den tager udgangspunkt i rigtige historie et mord, som blev begået i uden for byen for 190 år siden.

Torben Østergaard Møller

En ny bog til unge krimifans er netop kommet på gaden. Den er en spøgelseshistorie, der tager udgangspunkt i en virkelig mordsag fra Bornholm for næsten 200 år siden.

Det oplyser Hakon Holm Publishing i en pressemeddelelse, som fortsætter:

Børnene Roar, Helge, Bjørn og Ingeborg – "De fire fra Vestermarie" – beslutter sig for at undersøge sagen, da deres farmor er temmelig oprørt efter at have oplevet noget mystisk en mørk aften ved Vestermarie Plantage. Hun tror, hun har mødt spøgelset fra Galgebakken. For sent går det op for de fire børn, at det ikke er en genganger fra en fjern fortid, de skal være bange for i mørket ...

“Spøgelset på Galgebakken” er skrevet af Helga Stövring-Nielsen og David Pedersen, mens Engelke Toklum som grafisk designer og illustrator har sørget for, at bogen er rigt og stemningsfyldt illustreret.

Det er forfatterparrets anden bog til unge krimifans om De fire fra Vestermarie. Historien tager udgangspunkt i en 200 år gammel makaber mordsag fra Vestermarie, og idéen opstod sideløbende med, at den første bog om De fire fra Vestermarie blev skrevet.

– Vi befandt os i den kreative proces, det er at skrive en bog, og vi havde idéer til mere end en enkelt bog, fortæller Helga Stövring-Nielsen i pressemeddelelsen og fortsætter:

– Derfor besluttede vi ret hurtigt at lægge nogle af vores påfund til side og gemme dem til en efterfølger. Vi vidste derfor, at den næste bog skulle have noget at gøre med det 200 år gamle mord i Vestermarie. Vi vidste også, at historien skulle foregå på Galgebakken, for det er et af vores børns yndlingssteder. Resten måtte vi finde på, når vi var færdige med den første bog, "Vikingeskattens forbandelse".

– Ved at skrive bøgerne om De fire fra Vestermarie vil vi gerne vise vores børn, hvordan man kan tage hverdagsting, skolepensum, ja endda "ubrugelig viden" og med fantasi og kreativitet sætte det hele sammen på nye måder, så det får andre anvendelsesmuligheder, siger David Pedersen.

Inspiration

Første bog i serien er således sammensat af sagn fra den nordiske mytologi og blandt andet lokale fund af møntskatte, som familien har set på Bornholms Museum. En stil, der minder om klassiske børnekrimier som "De 5"-bøgerne.

I "Spøgelset på Galgebakken" er det actionhelte fra firserne og halvfemserne, der har været inspiration til fortællestilen – godt blandet op med gamle mordgåder, børnenes spejderlejre med spøgelseshistorier rundt om bålet samt sprængninger af rørledninger og anden uhygge, som hører efteråret og vinteren til.

– Vi har forsøgt at skrive en bog, som i historiens hæsblæsende action også giver plads til refleksion over, at man kan lære noget af at spejle sig i hinanden og have selvindsigt og samtidig acceptere, at man ikke kan klare alt selv, men det er godt at være flere om at løse svære problemer, siger Helga Stövring-Nielsen i pressemeddelelsen.

I "Spøgelset på Galgebakken" fortæller børnenes far en spøgelseshistorie om et mord, der blev begået i Vestermarie for næsten 200 år siden. Historien er baseret på en virkelig hændelse, som fortælles i et efterskrift i bogen – og rent faktisk genudgav Kriminalforlaget i foråret bogen "Mordet i Vestermarie", som forfatteren, baron Palle Rosenkrantz 1902 sendte på gaden, som han havde skrevet blandt andet på baggrund af sagsakterne.

En kold novembermorgen i 1833 begav den gamle møller i Vestermarie, Albert Dich, sig til fods mod Rønne. Med sig havde han en større sum penge, der skulle bruges til et huskøb. Men han nåede aldrig frem. Tre mænd kom under mistanke for at have begået mordet på den gamle møller. En af de mistænkte kom til at lide en meget trist skæbne.

Forfatterne

Helga Stövring-Nielsen og David Pedersen bor i Vestermarie på Bornholm sammen med deres fire børn. Helga Stövring-Nielsen er født i Sverige og kommer fra øen Gotland. Hun har tidligere udgivet en bog om den norske eventyrer Thor Heyerdahl. Hun er uddannet søofficer i den svenske flåde – og til et fællesnordisk marinestævne i Finland mødte hun David Pedersen, som er uddannet løjtnant i den danske flåde.

Parret har boet i Sverige en del år, før de flyttede til Bornholm for at få lov til at hjemmeundervise deres børn.

"Spøgelset på Galgebakken" er den anden bog parret har skrevet sammen om De fire fra Vestermarie, og som nævnt er den skabt som en slags inspiration til parrets børn, men dertil også til alle andre nysgerrige unge læsere samt deres familier.

"Spøgelset på Galgebakken – De fire fra Vestermarie" er velegnet til børn og unge på 10-14 år – eller som højtlæsning for de lidt yngre.