Forening markerer 50 års-jubilæum – men holder næppe 50 år til, siger formand

Forening markerer 50 års-jubilæum – men holder næppe 50 år til, siger formand
Bodil Lundqvist i Hjørnesalen på Rønne Theater lørdag eftermiddag. Foto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 5. FEB 2022 • 15:45
NYHED | ABONNENT
5. FEB 2022 • 15:45

Bornholmsk Amatørscene har rundet et skarpt hjørne. 

Lørdag eftermiddag markerer Bornholmsk Amatørscene, som blev stiftet for primært at opføre teaterstykker på bornholmsk, sit 50 års-jubilæum.

Det sker på Rønne Theater med både fællessang, tale, teateroptræden, forskellige sangere på scenen, Alex Speed Kjeldsen fra Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, som fortæller publikum om sit bornholmske ordbogsprojekt, samt afspilning af forskellige relevante tv-klip fra TV 2/Bornholm.

Igennem de seneste 15 år har Bodil Lundqvist været formand, ligesom i øvrigt Søren Jensen har været kasserer.

Adspurgt, hvilken betydning foreningen har i dag, siger hun her i Hjørnesalen til Tidende:

– Betydningen er, at det er fantastisk, at vi er nået så langt med sproget og med at spille de stykker på bornholmsk, som vi spiller. Men vi er nok også klar over, at vi ikke kan holde 50 år endnu.

Det tror du ikke?

– Ikke som det ser ud nu i forhold til de unge mennesker. I gamle dage fik de forældrene til at passe deres bælla eller tog dem med, når vi skulle mødes, lave prøver og så videre – og sådan gjorde jeg også selv, men det gør de ikke i vore dage. Vi havde for eksempel problemer i 2020, da vi skulle have spillet "Skudan hon vagger", for det var svært at få nogen til at spille med. Og de unge mennesker, vi fandt frem til, havde slet ikke tid til at sidde og læse på stykket og lære den rette udtale, de ville agere med det samme. Men det hele blev også stoppet af corona.

– Vi fortsatte faktisk med en læsegruppe, men så mødte de unge mennesker ikke op, og det endte med, at vi skrinlagde projektet. I stedet vil vi i år opføre "Fortuna – Lokkans Godinja", som Morten Poulsen har skrevet for cirka 15 år siden. Vi har premiere den 10. november, siger formanden.

Vil ikke spå

Du tror ikke, I holder 50 år til, men hvor længe så?

– Ja, man ved aldrig. Men vi er jo gamle, de fleste af os er over 70 år, haha, ler Bodil Lundqvist.

– Men vi håber, og vi søger, og vi prøver, og vi har da også fået en ung instruktør i Brian Horst Sørensen, så vi håber da på, at han kan få nogle yngre mennesker med, når vi andre stopper.

Tror du, at Alex Speed Kjeldsens ordbogsprojekt måske kan skabe lidt interesse for det bornholmske sprog også blandt unge mennesker?

– Ja, det tror jeg faktisk. Og jeg vil egentlig heller ikke spå om fremtiden, det er meget svært.

Og interessen er stor, når I spiller forestillinger?

– Ja, dét er den.

Men det er også primært de ældre, der møder op og ser dem?

– Vi snakkede faktisk i dag om, at når man skuer ud over publikum, så kommer der flere og flere yngre med ind. Det er også, som om der er ved at opstå en stolthed over at kunne snakke bornholmsk, hvor man måske tidligere har skammet sig over det, siger Bodil Lundqvist.