Alex Speed overrasket over stor donation

Alex Speed overrasket over stor donation
Pengene skal nok få ben at gå på. Foto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 5. FEB 2022 • 16:54
NYHED | ABONNENT
5. FEB 2022 • 16:54

Ved markeringen lørdag af Bornholmsk Amatørscenes 50 års-jubilæum modtog sprogforskeren Alex Speed Kjeldsen 50.000 kroner.

Sprogforskeren Alex Speed Kjeldsen stod lørdag eftermiddag på scenen i Rønne Theater, hvor han fortalte om sit projekt med at lave en bornholmsk ordbog. Det gjorde han foran de fremmødte publikummer, som deltog i markeringen af, at Bornholmsk Amatørscene har 50 års-jubilæum.

Han er oprindeligt bornholmer og dertil adjunkt og Ph. D. samt ansat på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab. Ydermere er han primusmotor i udarbejdelsen af en bornholmsk dialektordbog, idet han ved sin tilbagekomst til Bornholm i 2018 genstartede det ordbogsprojekt, der gik i stå i 1940'erne.

Alex Speed Kjeldsen på Rønne Theaters bagscene umiddelbart efter, han fik overrakt donationen på 50.000 kroner. Foto: Torben Østergaard Møller

Efter en underholdende opdatering af sit projekt fik han besøg på scenen af formanden for Bornholmsk Amatørscene, Bodil Lundqvist, og kasserer i foreningen Søren Jensen.

Og det var ikke så ringe endda, for de to medbragte en check til ham, som han kan bruge til at komme videre med ordbogsprojektet. Checken lød på 50.000 kroner.

– Jeg havde godt fået at vide, at jeg ville få en donation til projektet, siger han til Tidende, da han kommer ned fra scenen.

– Men beløbet overstiger langt, hvad vi i vores vildeste fantasi kunne forestille os. Vi har været rimeligt gode til at bruge de midler, vi hidtil har fået, og det, der er sjovt ved den her donation, er, at den betyder, at vi kan gøre en ekstra indsats for noget af det materiale, som de særligt interesserer sig for i foreningen, nemlig dialektkomedierne.

Hvad kan I konkret bruge pengene til?

– Vi har nogle frivillige, som har indscannet materiale, så vi kan redigere og korrekturlæse i det, men når det skal ud på nettet, skal det selvfølgelig tilpasses de databasesystemer, vi har, og vi vil også meget gerne gøre sådan, at vi kan tilføje noget ekstra information. Så når brugerne læser teksterne på vores hjemmeside, kan de pege på udvalgte ord, og så slår den automatisk ordet op i den bornholmske ordbog. Det vil åbne projektet for langt flere, skoler for eksempel, hvor lærerne måske heller ikke nødvendigvis kender alle ordene, siger Alex Speed Kjeldsen.

– Så pengene skal bidrage til at få så meget materiale som muligt ud på nettet i så god en form som muligt.

Studentermedhjælpere

Og med de her penge kan I eventuelt lønne noget af arbejdet?

– Ja, det kan vi nemlig. Det vil typisk være studentermedhjælpere, vi skal bruge, ud over de frivillige. Studentermedhjælpere er jo dem, der er billigst og der, hvor vi får mest for pengene, og samtidig kan nogle af dem måske i den forbindelse blive interesserede i sprogforskning, og det ville også være godt. Skulle jeg til at ansætte færdiguddannede, løber pengene alt for hurtigt, siger Alex Speed Kjeldsen.

Sprogforskeren fik besøg på scenen af formanden for Bornholmsk Amatørscene, Bodil Lundqvist, og kasserer Søren Jensen, som medbragte en check til ham. Foto: Torben Østergaard Møller

De 50.000 kroner kommer simpelthen fra midler, som Bornholmsk Amatørscene har rejst gennem billetindtægter, fortæller formanden for foreningen, Bodil Lundqvist.

– Vi har aldrig fået penge fra fonde eller lignende, siger hun.

– Men vi har altid fulde huse til vores forestillinger, og vi har også billige billetter i forhold til det professionelle teater. Vi har gerne et fint overskud, når vi har spillet en forestilling, og så har vi samlet på stakke. Og faktisk har vi igennem de 50 år, foreningen har eksisteret, foræret over en halv million kroner alene til Rønne Theater, men denne gang syntes vi så, at nu der er en, der går så meget op i ordbogsprojektet, skulle han have de penge.