Lige nu bliver posterne fordelt: 'Det er et kæmpe puslespil'

Lige nu bliver posterne fordelt: 'Det er et kæmpe puslespil'
Valgets sejrherrer og -kvinder var samlet på ny torsdag eftermiddag. Fra venstre sidder Ralf Marcoux Skovgaard (K), den nyvalgte borgmester Jacob Trøst (K), Bjarne Hartung Kirkegaard (KD), Helle Munk Ravnborg, Morten Riis og Niclas Fick (alle Enhedslisten) samt Linda Kofoed Persson (DF). René Danielsson (DF) dukkede op kort efter for at indtage den sidste stol. Foto: Jakob Nørmark
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 18. NOV 2021 • 17:35
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
18. NOV 2021 • 17:35

Fordelingen af udvalgspladser og andre politiske poster er på dagsordnen til de fire konstituerede partiers første møde efter valgsejren. 

Enhedslisten, Dansk Folkeparti, De Konservative og Kristendemokraterne holdt torsdag eftermiddag deres første møde, hvor døren ikke er belejret af adskillige tv-hold, radioreportere og avisjournalister som under deres forhandlinger på valgnatten.

Torsdag kan Bornholms nye politiske flertal fortsætte, hvor de slap forleden. Til stede omkring bordet er kun den nyvalgte borgmester, Jacob Trøst, de kommende udvalgsformænd fra DF og Enhedslisten samt Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) og De Konservatives næstformand, Ralf Marcoux Skovgaard.

– Vi har afsat godt med tid til mødet, siger Linda Kofoed Persson forud for starten.

– Det allerførste, vi skal være enige om styrelsesvedtægten, siger Linda Kofoed Persson om punktet øverst på dagsordnen.

Et ekstra udvalg

Styrelsesvedtægten skal ændres og godkendes inden det konstituerende møde i kommunalbestyrelsen i december, og derfor haster med at blive enige om detaljerne.

Siden lukningen af klima- og bæredygtighedsudvalget midt i valgperioden har Bornholms Regionskommune kun haft fem politiske udvalg. Fremover skal der være seks udvalg, har partierne besluttet, og det kræver en opdatering af styrelsesvedtægten.

På mødet skal de fire partier også diskutere de mest centrale politiske emner som den presserende problematik om rådhusplanen, ligesom de skal fordele flere poster imellem sig. Foruden sammensætningen af de politiske udvalg er der et væld af bestyrelsesposter og forskellige råd og nævn, som de konstituerede partier skal besætte.

– Det er et kæmpe puslespil, siger Linda Kofoed Persson.


Udvalgsformænd

Økonomi- og klimaudvalget: Jacob Trøst, De Konservative

Børn- og skoleudvalget: Morten Riis, Enhedslisten

Social- og sundhedsudvalget: René Danielsson, Dansk Folkeparti

Erhvervs-, bolig- og beskæftigelsesudvalget: Linda Kofoed Persson, Dansk Folkeparti

Fritids- kultur- og lokalsamfundsudvalget, Niclas Fick, Enhedslisten

Natur-, miljø- og planudvalget: Helle Munk Ravnborg, Enhedslisten

Spænder bredt

Morten Riis har sat sig for bordenden, og han flankeres af debutanten Helle Munk Ravnborg og genvalgte Niclas Fick (begge Enhedslisten). Trioen skal stå i spidsen for hver deres udvalg. Forinden har Enhedslisten holdt et møde med deltagelse af flere af partiets nyvalgte medlemmer, og det er også viceborgmester Riis, der har booket mødelokale 2 og inviteret de politiske konstitueringskolleger i valggruppe 1.

På valgnatten var der egentlig et blåt flertal, men alligevel er det Enhedslisten – og ikke Bornholmerlisten og Venstre – der er til stede. Linda Kofoed Persson tror, at det kan blive en styrke for de fire partier, at de spænder så bredt politisk set.

Jeg håber, det kan blive et langvarigt samarbejde – ikke kun i fire år

Linda Kofoed Persson, Dansk Folkeparti

– Jeg håber, det kan blive et langvarigt samarbejde – ikke kun i fire år, siger DF-gruppeformanden.

En blå alliance med kun 12 mandater havde ikke stået lige så stærkt, mener hun. Med CØKO-flertallet kommer valgets sejrherrer fra Enhedslisten med omkring bordet.

– Det her kan vi retfærdiggøre over for den bornholmske befolkning. Det er i respekt for flertallet af bornholmerne, at vi har lavet det her, siger Linda Kofoed Persson.

Partierne besidder 15 ud af 23 pladser i kommunalbestyrelsen.

Fravalgte partier i samme valggruppe

Mens de fire konstituerede partier holder første møde sammen, så har de resterende partier - Socialdemokratiet, Venstre og Bornholmerlisten - blevet enige om at gå sammen i en valggruppe 2 efter en skriftlig korrespondance.

Det oplyser Thomas Thors (S), afgående borgmester.

Samarbejdet i en valggruppe får betydning, når posterne i de stående politiske udvalg og i de forskellige råd og nævn skal fordeles.

De tre partier uden for konstitueringen råder til sammen over otte mandater, halvdelen til Socialdemokratiet og to hver til Venstre og Bornholmerlisten.