Politisk firkløver har skrevet spillereglerne for de næste fire år

Politisk firkløver har skrevet spillereglerne for de næste fire år
De fire partier bag konstitueringsaftalen blev torsdag aften enige om et forslag til en styrelsesvedtægt, som er de overordnede spilleregler for det politiske arbejde i kommunalbestyrelsen og udvalgene i de næste fire år. Foto: Jakob Nørmark
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 19. NOV 2021 • 12:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
19. NOV 2021 • 12:00

Konservative, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne er blevet enige om, hvordan kommunalbestyrelsen og udvalgene skal arbejde i de næste fire år. Partiernes forslag til styrelsesvedtægt skal behandles to gange inden nytår.


De overordnede spilleregler for kommunalbestyrelsens arbejde de næste fire år faldt på plads torsdag aften. De fire partier bag konstitueringen blev enige om et forslag til den såkaldte styrelsesvedtægt, som fastsætter reglerne for, hvordan kommunen skal styres.

– Det er den, hvor de forskellige udvalg er beskrevet, og hvad der hører under hvilke udvalg, siger den kommende borgmester, Jacob Trøst fra Det Konservative Folkeparti.

Sammen med Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne skulle hans parti præcisere, hvad udvalgene under kommunalbestyrelsen skal arbejde med, hvad der hører til hvor, og hvor snitfladerne mellem de enkelte udvalg er.

Til behandling torsdag

Under hele mødet var partierne i kontakt med kommunens administrative ledelse, som skulle have forslaget til styrelsesvedtægt senest torsdag aften.

– Vi fik sendt det ind til administrationen, så vi kunne få den gennemgået for fejl og mangler. Så vi sad faktisk og sendte det frem og tilbage mellem os og kommunaldirektøren, sådan at vi hele tiden kunne få de rigtige ting skrevet på den rigtige måde, siger gruppeformand Linda Kofoed Persson fra Dansk Folkeparti, som var hende, der noterede det ned, partierne blev enige om.

At der var deadline torsdag aften, hænger sammen med, at forslaget skal sendes ud sammen med dagsordenen til den siddende kommunalbestyrelses møde på torsdag. Det er den, der skal godkende den styrelsesvedtægt, som den nye kommunalbestyrelse skal arbejde efter.

Forslaget skal førstebehandles på torsdagens møde og andenbehandles på kommunalbestyrelsens møde i december, fortæller Linda Kofoed Persson.

Tilbage til baglande

Ifølge Linda Kofoed Persson gik det meste af mødet med at beskrive, hvilke opgaver, der ligger i de udvalg, de fire partier blev enige om at nedsætte på valgnatten. Fire af de seks udvalg er nye i forhold til den valgperiode, som slutter til nyt år, og derfor er der brug for en klar beskrivelse af arbejdsopgaverne i de enkelte udvalg og udvalgene imellem.

– Vi har lavet noget, som hedder fritids-, kultur- og lokalsamfundsudvalget, vi flytter klima ind i økonomiudvalget, og vi flytter plan og erhverv ud til andre udvalg. Det skulle vi have beskrevet, siger hun.

Da arbejdet med styrelsesvedtægten var forbi, fordelte de fire partier de menige udvalgsposter mellem sig, fortæller Jacob Trøst, men han siger ikke noget om, hvordan fordelingen er blevet.

– Vi afventer en samlet melding. Vi skal hver især tilbage i vores bagland og have clearet det, vi kom frem til på mødet, om det kan godkendes. Men i det store hele er det faldet på plads, siger Jacob Trøst.

Som valggruppe 1 har konstitueringspartierne et vist antal udvalgsposter til fordeling mellem sig. Resten går til valggruppe 2, som består af Socialdemokratiet, Bornholmerlisten og Venstre.