Unicef: Vacciner mod polio tænder et lys i Gazas mørke

12. SEP 2024 • 19:00UDLAND

Første runde poliovacciner er givet i Gaza. Flere end en million børn er vaccineret på 11 dage.

For det store flertal i Gaza har hverdagen aldrig været let, men i snart et år har befolkningen oven i høj arbejdsløshed og få penge båret på frygten for det næste dødelige militære angreb.

Midt i sorgen over de mange dræbte og de sønderbombede byer kan humanitære organisationer nu tænde et lys i mørket hos forældre og børn.

I løbet af de seneste 11 dage har flere end en halv million børn under ti år fået en vaccination mod polio - også kaldet børnelammelse.

De kan nu fremvise en malet lillefingernegl, som et bevis på at de har modtaget de første dråber.

Bag indsatsen står blandt andet FN's børneorganisation, Unicef.

- Børnene i Gaza har været igennem helvede på jord. Mange har mistet deres forældre, søskende eller kammerater. Andre har måttet flygte fra deres hjem, siger Susanne Dahl, der er generalsekretær i Unicef Danmark.

- Det ville være ubærligt, hvis de også skulle miste deres førlighed.

Polio har været udryddet i Gaza i 25 år, men efter krigen mellem Israel og Hamas brød ud 7. oktober, har sanitet og vandforsyning lidt overlast.

Det har givet det smitsomme virus gode betingelser. I juli blev der påvist poliovirus i spildevandsprøver i to områder, og efterfølgende blev der rapporteret om tre tilfælde af lammelse hos børn.

Det fik Verdenssundhedsorganisationen (WHO) til at slå alarm, og vaccinationskampagnen blev sat i gang.

Med krigens parter, Israel og Hamas, blev der indgået en aftale om lokalt at holde pause i kampene. Det skulle give familierne mulighed for at søge mod sundhedscentrene mellem klokken 06.00 om morgenen og 14.00 om eftermiddagen.

- Der har blandt forældrene været en tro på og en tillid til, at det kunne lade sig gøre. Det har fået dem til at tage turen hen til sundhedscentret. Der har været lange køer, siger Susanne Dahl.

Poliovaccinen skal gives ad to omgange, men endnu er der ikke indgået aftale om at gentage våbenhvilen i det tidsrum, hvor vaccinen uddeles. Men chancerne er gode, vurderer Susanne Dahl.

- Det lykkedes at få den første aftale, så hvorfor skulle det ikke kunne lykkes igen? Vi er optimistiske.

For at opnå immunitet skal 90 procent af de i alt 640.000 børn under ti år vaccineres. Det svarer til cirka 576.000.

Onsdag havde mindst 530.000 fået første dosis. Torsdag fortsatte kampagnen, da sundhedsorganisationerne havde fået en ekstra dag til arbejdet.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT