Udenrigschef indkalder EU-ministre til møde om Trump og Ukraine
Kaja Kallas vil mødes med EU's udenrigsministre og gøre status over den seneste kontakt med USA og Ukraine.
EU's udenrigspolitiske chef, Kaja Kallas, har inviteret EU's udenrigsministre til møde søndag for at drøfte krigen i Ukraine og forholdet til den nye regering i USA under ledelse af præsident Donald Trump.Ministrene er for de flestes vedkommende samlet til en årlig sikkerhedskonference i München i denne weekend.
En EU-kilde oplyser til Reuters, at Kaja Kallas har kaldt til møde, efter at Trump tidligere i denne uge har talt med Ruslands præsident, Vladimir Putin, og i kølvandet på udtalelser fra USA om krigen i Ukraine.
- Formålet med mødet vil være at dele information og gøre status over den seneste kontakt med repræsentanter fra den amerikanske administration og med Ukraine ved sikkerhedskonferencen i München, lyder det i mødeindkaldelsen, som Reuters har set.
Kaja Kallas sagde tidligere fredag, at når hun lytter til den amerikanske vicepræsident J.D. Vances tale ved sikkerhedskonferencen i München, føles det som om, at USA "forsøger at skabe en konflikt" med Europa.
- Når man lytter til den tale, virker det som om, at de forsøger at skabe en konflikt med os, og vi ønsker ikke at skabe konflikt med vores venner, siger den udenrigspolitiske chef.
Vance kom i sin tale med en kraftig opsang til europæiske politikere, som ifølge ham har glemt, hvad demokrati og ytringsfrihed er.
- Intet demokrati - hverken det amerikanske eller det tyske - kan overleve at sige til millioner af vælgere, at deres tanker, bekymringer og håb ikke er gyldige. Eller er uværdige til blot at blive overvejet, sagde Vance.
Han henviste til, at tyske partier afviser at samarbejde med det indvandringskritiske højrefløjsparti Alternative für Deutschland (AfD) - hvis kanslerkandidat, Alice Weidel, han senere fredag holdt møde med.
Vance havde ikke fokus på Ukraine i sin tale, men drøftede krigen, da han senere fredag mødtes med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.
Trump-administrationen er i denne uge kommet med flere meldinger om Ukraine, der har vakt opsigt i Europa.
Onsdag slog USA's forsvarsminister, Pete Hegseth, fast, at Ukraine må opgive territorium til Rusland som del af en fredsløsning. Her må Ukraine også droppe ønske om at komme med i Nato.
I Tyskland har toppolitikere reageret på både Vances tale og andre meldinger, der er kommet fra USA.
- Den amerikanske vicepræsident har netop sat spørgsmålstegn ved dette demokrati. Ikke kun det tyske demokrati, men også Europas som helhed, siger Pistorius.
- Hvis jeg forstår ham korrekt, sammenligner han Europas tilstand med det, der hersker i visse autoritære regimer. Det er ikke acceptabelt, tilføjer den tyske forsvarsminister.
Tidligere fredag gjorde den tyske præsident, Frank-Walter Steinmeier, det klart, at det, der tidligere var Tysklands vigtigste diplomatiske relation, er blevet kraftigt forværret, efter at præsident Donald Trump vendte tilbage til Det Hvide Hus.
- Den nye amerikanske administration har et verdenssyn, der er meget anderledes end vores, sagde Steinmeier ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.
- Et verdenssyn, der ikke tager hensyn til etablerede regler, partnerskaber og opbygget tillid.
/ritzau/Reuters