Spaniens konservative misser første forsøg på at danne regering

27. SEP 2023 • 17:34UDLAND

Venstrefløjen beskylder konservative for at "spilde Spaniens værdifulde tid" med forsøg på at danne regering.

Lederen af Spaniens konservative Partido Popular (PP), Alberto Núnez Feijóo, fik ved en afstemning onsdag ikke tilstrækkeligt med opbakning i det spanske parlament til at kunne danne en regering.

172 medlemmer af parlamentet stemte for, mens 178 stemte imod Feijóo og PP.

Han skulle bruge mindst 176 stemmer for at have en chance for at blive Spaniens næste premierminister.

Fredag får han endnu en chance ved en ny afstemning. Men det er på forhånd ventet, at også den vil gå ham imod.

En af Spaniens store tv-stationer, RTVE, betegner det som et "umuligt kandidatur".

Venstrefløjen har beskyldt Feijóo for at "spilde Spaniens værdifulde tid" med sit forsøg på at danne regering - et forsøg, venstrefløjen betragter som håbløst.

Ved onsdagens afstemning skulle Feijóo have absolut flertal. Det vil sige, at et flertal af medlemmerne i parlamentet skulle stemme for.

Ved afstemningen på fredag er der kun krav om almindeligt flertal. Det vil sige, at Feijóoo og PP skal sikre sig et flertal af de afgivne stemmer.

PP blev det største parti ved valget i Spanien i juli. Derfor er det konservative parti det første, der får chancen for at forsøge at danne en regering, som et flertal i parlamentet kan støtte.

Lykkes det ikke, vil den siddende premierminister, Pedro Sánchez, få muligheden. Hans socialistiske parti, PSOE, blev valgets næststørste. Det har været regeringsparti siden 2018.

Sánchez menes at have en bedre chance end Feijóo for at danne en regering.

For at det skal lykkes, må PSOE indgå en aftale med catalanske separatister. De kræver til gengæld, at Sánchez giver amnesti til de catalanske ledere, der deltog i en forfatningsstridig afstemning om løsrivelse fra Spanien i 2017.

Ifølge Spaniens forfatning kan Feijóo og Sánchez forsøge at danne regering frem til 27. november. Hvis det ikke er lykkedes inden da, vil der blive udskrevet et nyt valg.

I givet fald ventes spanierne at skulle til stemmeurnerne igen 14. januar.

/ritzau/dpa

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU