Saudiarabisk megaby på dagsorden når Kinas præsident kommer til Riyadh

6. DEC 2022 • 15:27UDLAND

Xi Jinping skal under besøg drøfte nye aftaler om olie og energi - og planer om højteknologisk megaby.

Kinas præsident, Xi Jinping, indleder onsdag et tredages besøg i Saudi-Arabien, hvor hans værter blandt andet vil drøfte en fremtidig højteknologisk megaby ved siden af de centrale forhandlinger om råolie og energiaftaler.

Blandt andet er der fokus på, at kinesiske firmaer måske kan få opgaven med udvikle megabyen Neom til over 3500 milliarder kroner. Den skal sikres overalt med ansigtsgenkendelse og anden moderne overvågning.

Iagttagere siger, at saudiaraberne er optaget af at sælge så meget som muligt til Kina - snarere end at de vil skabe en ny diplomatisk alliance med den asiatiske stormagt og bevæge sig fra USA, som er landets traditionelle beskytter.

Xi skal under sit besøg i regionen have møder med Saudi-Arabiens kongelige og med Golfstaternes regionale samarbejdsråd samt andre af Mellemøstens ledere.

Han kommer til området, efter at der er opstået nye spændinger i forholdet mellem Saudi-Arabien og USA om menneskerettigheder og sikkerhedspolitik i Mellemøsten. Desuden har Opec-blokken skuffet USA og Europa ved at skære ned på olieproduktionen på et tidspunkt, hvor det virker som en håndsrækning til Rusland og dets invasion af Ukraine.

- Men Xis besøg, som er hans første i Riyadh siden 2016, handler ikke kun om USA eller om signaler til USA. Det handler om Saudi-Arabien i sig selv, siger Naser al-Tamimi, som er ekspert i relationerne mellem Kina og Mellemøsten på Det Italienske Institut for Internationale Politiske Studier.

- Saudi-Arabien er under forandring. Landet vil have ændret strukturen i dets økonomi og i dets udenrigspolitik. Det handler om omstilling, spredning og nye teknologier, tilføjer han.

En anden analytiker, Andrew Small ved Den Tyske Marshallfonds program for Asien, fremhæver, at Saudi-Arabiens reelle magthaver og regent, kronprins Mohammed bin Salman, ser Kina som en vigtig partner i bestræbelserne på at få udviklet nye industrier.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU