Rusland vil have FN-domstol til at forkaste Ukraines folkedrabssag

18. SEP 2023 • 14:26UDLAND

Russisk repræsentant kalder Ukraines juridiske standpunkt "håbløst". Ukraine får lov at svare tirsdag.

De første høringer ved Den Internationale Domstol (ICJ) i en sag om Ruslands begrundelse for krigen i Ukraine er mandag gået i gang i Haag i Holland.

Men inden sagen - som er blevet anlagt af Ukraine i protest mod Ruslands påstande om et kommende folkedrab i Østukraine - kan gå videre, skal et helt andet spørgsmål afklares.

Rusland opfordrer nemlig FN's øverste domstol til at forkaste sagen. Det russiske argument lyder, at ICJ slet ikke har kompetence til at dømme i sagen.

Repræsentanten for Rusland i sagen, Gennadij Kuzmin, kalder mandag Ukraines juridiske standpunkt "håbløst mangelfuldt". Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Kuzmin mener også, at Ukraines argumenter er i "modstrid" med domstolens praksis.

Han hævder, at "udtalelser" om folkedrab ikke hører under folkeretten - og således heller ikke under FN's folkedrabskonvention.

- Ukraine insisterer på, at der ikke er sket et folkedrab, siger Kuzmin ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Alene det burde være nok til at afvise sagen. For ifølge domstolens langvarige retspraksis kan der ikke være krænkelser af folkedrabskonventionen, hvis ikke der var et folkedrab.

Ukraine ønsker i sagen at få fastslået, at Rusland brugte påstande om et kommende folkedrab i Østukraine som et påskud for at invadere landet.

Ifølge Ukraine er FN's folkedrabskonvention derfor blevet krænket af Rusland.

Mandagens høring var første gang, at en russisk repræsentant udtalte sig i sagen. Ukraine skal komme med et svar tirsdag.

Høringerne om, hvorvidt domstolen har kompetence, står til at fortsætte til 27. september.

Ukraine har tidligere fået medhold i en foreløbig kendelse fra domstolen i marts sidste år. På baggrund af den beordrede ICJ, at Rusland stoppede krigshandlinger. Det er hidtil blevet ignoreret.

ICJ kan ikke direkte sikre, at dens kendelser efterleves. Men eksperter siger ifølge Reuters, at en kendelse kan få betydning for en eventuel kompensation efter krigen.

Den Internationale Domstol blev oprettet af FN i 1945.

ICJ tager sig kun af sager mellem stater, ikke mellem enkeltpersoner. Den behandler blandt andet territorialstridigheder mellem lande, men den kan også behandle brud på folkeretten.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU