PORTRÆT: Briternes nye konge har ventet rekordlænge på tronen

8. SEP 2022 • 22:16UDLAND

Briternes nye konge får titlen kong Charles III. Han har blandt andet en fortid på kostskole og i militæret.

Storbritannien har fået en konge.

Det står klart, efter at landets mangeårige monark, 96-årige dronning Elizabeth, torsdag døde efter syv årtier på tronen.

73-årige kong Charles har ventet længe på at overtage posten.

Faktisk har ingen britisk tronfølger nogensinde ventet lige så lang tid som Elizabeths ældste søn, der nu officielt har fået titlen som kong Charles III.

Allerede i 2011, hvor han havde ventet i over 59 år, tog han rekorden fra sin tiptipoldefar kong Edward VII.

Charles blev født i 1948, og han overtager den britiske trone som ældste barn af dronning Elizabeth II og prins Philip, der døde sidste år.

Han bliver fredag officielt præsenteret som konge og skal tale til nationen.

Og det er en mand, der har været igennem lidt af hvert, der nu skal være Storbritanniens statsoverhoved.

Som dreng blev Charles sendt på de samme kostskoler, som hans far, prins Philip, gik på - Cheam Preparatory School i Berkshire og Gordonstoun i det nordøstlige Skotland.

Især sidstnævnte havde ry for brutalt at håndhæve kæft, trit og retning og blev af Charles senere omtalt som "Colditz i kilte" - en henvisning til det berygtede tyske slot, der under Anden Verdenskrig var fangelejr for allierede officerer.

I 1966 gik Charles på gymnasium i Australien. I 1967 blev han optaget på Trinity College i Cambridge, hvor han læste antropologi, arkæologi og historie.

Som det er tradition i det britiske kongehus, fik Charles også en militær uddannelse. Fra 1971 til 1976 gjorde han tjeneste i Royal Air Force og senere i flåden.

Da prinsen i 1981 giftede sig med den 13 år yngre og umådeligt populære lady Diana Spencer, gik britisk presse i selvsving. Parret fik de to sønner, William og Harry, i 1982 og 1984.

Men ægteskabet skrantede, især på grund af Charles' forbindelse til sin gamle flamme Camilla Parker Bowles. Også Diana havde affærer.

Det ulykkelige ægteskab med lady Di endte efter 15 år med skilsmisse i 1996, året før Diana i Paris omkom i en bilulykke, der sendte chokbølger gennem både befolkningen og det på mange måder anakronistiske kongehus.

I 2005 blev tronfølgeren omsider gift med sin sande kærlighed, Camilla Parker Bowles, og der faldt ro om hans privatliv.

Charles har oprettet en snes velgørende institutioner i eget navn. Han er desuden protektor for en lang række godgørende fonde og organisationer.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU