Parter mødes til fredsforhandling i blodig etiopisk konflikt

24. OKT 2022 • 10:33UDLAND

Oprørere og regeringsfolk samles mandag i Sydafrika for at finde løsning på kampe i Etiopiens nordlige region.

Repræsentanter for Etiopiens regering har mandag morgen sat kurs mod Sydafrika, hvor de skal mødes med personer fra oprørsgruppen Tigrayfolkets Befrielsesfront (TPLF).

Her skal parterne forsøge at nå frem til en aftale, der kan sikre fred i den nordlige Tigray-region. Det skriver Reuters.

Oprørernes delegation er allerede ankommet til Sydafrika, hvor forhandlingerne foregår, rapporterer nyhedsbureauet AFP.

Konflikten i Tigray-området er blusset op ad flere omgange siden slutningen af 2020. Tusindvis af mennesker har ifølge Reuters mistet livet i kampe og som følge af hungersnød, mens millioner er blevet fordrevet.

Kampene står mellem regeringsstyrker og oprørere fra Tigray-regionen.

Efter fem måneders våbenhvile blev freden brudt i slutningen af august. Dermed led håbet om fred i regionen et tilbageskridt.

Uroen i regionen udviklede sig til blodige kampe mellem Etiopiens regering og TPLF den 4. november 2020. Her lancerede regeringsstyrker en offensiv mod Tigray-regionen på ordre fra premierminister Abiy Ahmed.

TPLF var på det tidspunkt regeringsparti i Tigray.

Det lykkedes indledningsvist regeringsstyrkerne at indtage Tigrays byer. I juni sidste år havde TPLF dog vundet det meste af regionen tilbage.

Bjergregionen Tigray omfatter kun omkring fem procent af Etiopiens befolkning. Alligevel har regionen i årtier domineret etiopisk politik.

Ved mødet mandag mellem parterne vil også repræsentanter fra Den Afrikanske Union deltage, skriver AFP og Reuters.

Flere gange har også FN slået alarm om situationen. Ifølge FN har næsten 90 procent af Tigrays indbyggere brug for nødhjælp.

I forbindelse med opblusningen i august sagde FN's generalsekretær, António Guterres, at han var "voldsomt chokeret" over de fornyede kampe i Etiopien.

Guterres opfordrede samtidig til et "øjeblikkeligt stop for fjendtligheder og til en genoptagelse af fredsforhandlingerne".

Etiopien, der ligger i det østlige Afrika, er med sine 115 millioner indbyggere nummer to på listen over Afrikas mest folkerige lande.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU