OVERBLIK: Sådan kan Trump blive præsident trods retssag

15. APR 2024 • 15:21UDLAND

Mandag begynder en af flere retssager mod Donald Trump. Få overblikket over, hvad der sker, hvis han idømmes.

Donald Trump bliver den første tidligere amerikanske præsident til at stå over for en straffesag, når en jury i New York mandag tager hul på en sag om tys-tys-penge.

Det er blot én ud af fire straffesager mod ekspræsidenten.

Sagen handler om regnskabsfusk. Den tidligere pornoskuespiller Stormy Daniels hævder at have fået betaling af Trumps daværende advokat, Michael Cohen, for at tie stille om en affære med Trump.

Cohen har erkendt at have udbetalt pengene.

Selve betalingen er lovlig, men det er angiveligt blevet bogført som advokatudgifter. Anklagerne mener, at det svarer til forfalskning af forretningsdokumenter.

Bliv klogere på, hvad der sker, hvis ekspræsidenten findes skyldig:

* Kan Trump ryge i fængsel?

Det hele afhænger af en lang række ubekendte. Hvornår er sagen færdig, bliver Trump fundet skyldig, anker han kendelsen, og vinder han præsidentvalget?

Det vides heller ikke endnu, hvilken dom - hvis nogen - Trump kan få, hvis han bliver fundet skyldig.

Der er i alt 34 anklagepunkter i sagen vedrørende forfalskning af forretningsdokumenter. Strafferammen ligger på omkring et til fire års fængsel, men i tilfælde, der involverer fængselsstraffe, idømmes den tiltalte typisk et år eller mindre.

For Trumps vedkommende vil der være tale om en førstegangsforseelse. Og forbrydelsen er ikkevoldelig. Det er sjældent, at folk uden en kriminel historik bliver idømt fængsel i New York, hvor sagen kører.

Bøder eller betinget fængsel er mere typisk.

Hvis han findes skyldig, og straffen går ud over bøde, kan han afsone i hjemmet eller få udgangsforbud.

Det kan samtidig blive svært at sørge for sikkerheden omkring ham i et fængsel. Som tidligere præsident har han mulighed for livslang beskyttelse fra sikkerhedstjenesten Secret Service, såfremt han ønsker det.

Men Secret Service afviser at kommentere, om man har planlagt beskyttelse i tilfælde af en fængselsstraf.

* Kan Trump blive præsident trods en dom?

Ja, ifølge den amerikanske forfatning er de eneste formelle krav, at præsidenter er mindst 35 år samt amerikanske statsborgere, der har boet i landet i 14 år.

Hverken en dom eller fængsel vil påvirke Trumps muligheder for at bestride præsidentposten.

I teorien kan han tages i ed fra fængslet eller fra afsoning i hjemmet, hvis han vinder valget efter at være blevet dømt.

Han kan ikke benåde sig selv i denne sag. Det skyldes, at han er anklaget for lovovertrædelser på statsligt og ikke føderalt plan, og beføjelserne til at benåde gælder kun for det sidstnævnte.

Kilder: Nyhedsbureauet Reuters og CNN.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

27. MAJ 2024 • 13:40UDLAND
BLÅ BOG: De Radikales Sigrid Friis

SENESTE RITZAU