OVERBLIK: Hold særligt øje med disse opgør i USA's Senat

8. NOV 2022 • 05:00UDLAND

Demokraterne har før midtvejsvalget det mindst mulige flertal i Senatet.

Tirsdag 8. november er der valg til 35 af de 100 pladser i USA's Senat, hvor hver af USA's 50 delstater har to senatorer.

34 af valgene indgår i den normale rotation, hvor der hvert andet år bliver stemt om en tredjedel af senatorerne, der er valgt for seks år ad gangen.

I en enkelt stat, Oklahoma, skal vælgerne vælge begge deres senatorer. Den ene får seks år i Senatet, mens den anden får de sidste fire år af senator Jim Inhofes valgperiode. Han har valgt at trække sig før tid.

I øjeblikket har Republikanerne 50 pladser, mens to uafhængige senatorer som regel stemmer sammen med Demokraternes 48 senatorer.

I 21 af de 35 pladser i Senatet, der er på spil, sidder der i dag en republikaner, mens der sidder en demokrat i de resterende 14.

Her kan du få et overblik over valgene til Senatet med partibetegnelserne R for republikaner og D for demokrat:

* De tætteste opgør:

- Alaska: Et nyt valgsystem, hvor vælgerne kan rangere kandidater, kan blive afgørende i Alaska, hvor senatsvalget har udviklet sig til et internt opgør mellem to fløje i Det Republikanske parti mellem den moderate Lisa Murkowski og den Trump-loyale Kelly Tshibaka.

- Arizona: Mark Kelly (D) skal forsvare sin plads to år efter, at han vandt den første gang. Hans udfordrer er Blake Masters (R), der vil forsøge at nægte ham en hel valgperiode på tidligere præsidentkandidat John McCains plads i Senatet.

- Colorado: I 2020 prøvede senator Michael Bennet (D) lykken og meldte sig som mulig demokratisk præsidentkandidat. Den gik ikke, og i 2022 skal han i stedet i defensiven og forsvare sin plads i Senatet fra Joe O'Dea (R).

- Florida: Også Marco Rubio (R) har uforløste præsidentdrømme, men i første omgang skal han forsvare sin plads i Senatet overfor den tidligere politichef i Orlando og medlem af Repræsentanternes Hus Val Demings (D).

- Georgia: I 2020 blev de to senatsvalg i Georgia afgørende for flertallet i Senatet. Dengang måtte begge valg ud i en anden omgang.

Den tidligere pastor Raphael Warnock skal allerede i 2022 forsvare sin plads, og han får kamp til stregen af den tidligere NFL-spiller Herschel Walker.

- Nevada: I en af USA's svingstater skal to af delstatens tidligere justitsministre op imod hinanden.

Den siddende senator Catherine Cortez Masto blev i 2016 valgt med en snæver margin og kun 47 procent af stemmerne. Hendes modstander bliver Trumps kampagnechef i Nevada i 2020, Adam Laxalt (R).

- New Hampshire: I endnu en af de notorisk tætte svingstater forsøger den pensionerede brigadegeneral Don Bolduc (R) at slå senator Maggie Hassan (D) af pinden. Hassan vandt i 2016 pladsen med en minimal margin på cirka 1000 stemmer.

- North Carolina: Staten skal have ny senator, da den siddende senator Richard Burr (R) ikke genopstiller. Pladsen overtages sandsynligvis af enten kongresmedlemmet Ted Budd (R) eller den tidligere højesteretsdommer i North Carolina Cheri Beasley (D).

- Ohio: Også i Ohio skal der vælges en ny senator, da Rob Portman (R) går på pension. Valget bliver mellem bestseller-forfatter og investor J. D. Vance (R) og en af de mange, der i 2020 forsøgte at blive Demokraternes præsidentkandidat, Tim Ryan (D), der er medlem af Repræsentanternes Hus.

- Pennsylvania: I Pennsylvania skal en tv-læge, Mehmet Oz (R), og statens viceguvernør, John Fetterman, kæmpe om den plads, som senator Pat Toomey (R) ikke søger genvalg til.

John Fetterman har haft et slagtilfælde under valgkampen og har under interviews i valgkampen haft brug for en skærm, der tekster spørgsmål til ham.

- Utah: I Utah finder endnu et internt republikansk opgør sted. Senator Mike Lee (R) udfordres af den uafhængige præsidentkandidat fra 2016 Evan McMullin. Demokraterne har valgt ikke at opstille en kandidat men støtte McMullin.

Utah var den stat McMullin klarede sig bedst i, og hvis han havde fået de demokratiske stemmer, havde han i 2016 slået Trump i Utah.

- Washington: Normalt er Washington en stat, hvor Demokraterne kører sikre sejre hjem. Alligevel har usædvanligt tætte målinger fået politiske analytikere til at have et øje på om senator Patty Murray (D) vinder genvalg, eller om sygeplejersken Tiffany Smiley (R) laver en sensation.

- Wisconsin: Den eneste senator, der søger genvalg i en stat, hvor det modsatte partis præsidentkandidat vandt i 2020, er Wisconsins Ron Johnson (R). Ron Johnson, der i 2016 vandt efter, at meningsmålingerne havde dømt ham ude, skal op imod statens viceguvernør, Mandela Barnes (D).

* Sikre demokratiske sæder:

- Californien, Connecticut, Hawaii, Illinois, Maryland, New York, Oregon og Vermont.

* Sikre republikanske sæder:

- Alabama, Arkansas, Idaho, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Missouri, North Dakota, South Carolina, South Dakota,

Kilder: The New York Times, CNN, The Guardian, AP, Ballotpedia, Cook Political Report, Inside Elections, vox.com og Sabato's Crystal Ball.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU