Orbán mener ikke Ukraine kan vinde krigen mod Rusland

8. OKT 2024 • 16:23UDLAND

Der bør indledes fredsforhandlinger mellem Ukraine og Rusland, mener Orbán, der ikke tror på ukrainsk sejr.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, mener ikke, at Ukraine kan vinde krigen mod Rusland på slagmarken.

Derfor er der ifølge Orbán brug for en våbenhvile og en forhandlet løsning mellem Rusland og Ukraine.

Det siger den ungarske leder tirsdag på et pressemøde i den franske by Strasbourg, forud for at han onsdag skal tale i EU-Parlamentet i samme by.

- Ukraine kan ikke vinde krigen med Rusland på slagmarken. Der er brug for dialog og våbenhvile for at redde liv, siger Viktor Orbán ifølge Reuters.

Den ungarske premierminister har længe skilt sig ud blandt de europæiske stats- og regeringsledere med en markant mere positiv holdning over for Rusland.

I sommer fik Orbán kritik fra flere andre EU-landes ledere, da han tog på en selvudråbt "fredsmission" til blandt andet Moskva.

Her mødtes han med Ruslands præsident, Vladimir Putin, på et tidspunkt, hvor Rusland var i fuld gang med invasionen af Ukraine.

Det førte til kritik fra flere andre EU-lande, som mener, at kun Ukraine har ret til at føre forhandlinger. Og i det hele taget beslutte, om der skal føres fredsforhandlinger med Rusland.

Viktor Orbán mener dog ikke, at der er nogen vej uden om en diplomatisk løsning. Særligt ikke, når man ser på udviklingen på slagmarken, hvor Ukraine i øjeblikket bliver presset tilbage af de russiske invasionsstyrker.

Sent mandag oplyste Ukraines militær, at russiske soldater er nået til udkanten af den østlige ukrainske by Toretsk.

Det sker, mindre end en uge efter at den nærliggende og strategisk vigtige by Vuhledar blev erobret af russiske styrker.

Orbán opfordrer ifølge Reuters til både "direkte og indirekte" kommunikation mellem de stridende parter. Derudover bør en tredje part ifølge Orbán mægle mellem Rusland og Ukraine.

Selv om Orbán lige nu står temmelig alene med sin holdning blandt EU-landenes ledere, kan hans indstilling til krigen få ny tyngde, hvis Donald Trump vinder det amerikanske præsidentvalg 5. november.

Trump har talt for, at han omgående vil indlede fredsforhandlinger.

- Vi vil åbne flere flasker champagne, hvis Trump vender tilbage, siger Orbán ifølge nyhedsbureauet AFP.

Han mener, at Europa bør stille sig bag Trumps forsøg på at nå en fredsløsning, hvis Trump vinder det amerikanske valg.

Om nødvendigt vil Trump presse Ukraine til forhandlingsbordet ved at stoppe USA's militære støtte. Dermed vil Ukraine næppe have andet valg end at forhandle.

Målet er ifølge Trump at forhandle en fredsaftale på plads, inden han i tilfælde af en valgsejr vil blive indsat som præsident til januar.

Hans modkandidat, Kamala Harris, har på sin side understreget, at det er op til Ukraine at træffe beslutningen om fredsforhandlinger.

Hun udelukker bilaterale forhandlinger med Putin uden om Ukraine, hvis hun vinder valget.

Zelenskyj har på sin side bedt om flere våben til Ukraine og en ophævelse af forbuddet mod at bruge langtrækkende missiler fra USA mod mål i Rusland.

Den ukrainske præsident mener, at Rusland skal lide et militært nederlag. Ellers er det ifølge Zelenskyj ikke realistisk at tro på fred.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT