Oprørere vil udlevere russiske krigsfanger til Ukraine

4. JUN 2023 • 20:27UDLAND

Russiske militsfolk, der kæmper på Ukraines side, hævder, at Belgorod-regionens guvernør brændte dem af.

En gruppe bestående af russere, der kæmper på Ukraines side i krigen, hævder søndag at have taget adskillige russiske soldater til fange.

Angiveligt blev de russiske soldater taget til fange ved et angreb ind over grænsen fra Ukraine.

Og nu vil fangerne blive overdraget til Ukraine, siger gruppen, der kalder sig Ruslands Frivillige Korps.

Den har offentliggjort en video, der viser omkring 12 russiske soldater, som er holdt som fanger. To af dem ligger i noget, der ser ud til at være hospitalssenge.

Korpset siger i videoen, at guvernøren i den russiske region Belgorod ikke dukkede op til et møde med gruppen. Derfor bliver fangerne nu givet til ukrainerne.

I en anden video udsendt tidligere søndag fremviste Ruslands Frivillige Korps to fanger. Her sagde en mand, der omtaler sig selv som lederen af gruppen, at gruppen vil udveksle de to fanger til gengæld for et møde med Belgorods guvernør.

Guvernøren, Vjatjeslav Gladkov, svarede, at han er klar til at mødes til en fangeudveksling. Men angiveligt dukkede han ikke op.

Ruslands Frivillige Korps har sammen med en anden gruppe, Legionen Frihed for Rusland, påtaget sig skylden for en række nylige angreb i den russiske grænseregion Belgorod.

Gladkov har de seneste par uger nærmest dagligt meldt om angreb mod Belgorod-regionen.

Guvernøren har anklaget Ukraine for at stå bag.

Rusland, der indledte en invasion af Ukraine den 24. februar sidste år, siger, at de to oprørsgrupper er stedfortrædere for Ukraine.

Ukraines regering har afvist at være direkte involveret. Den siger, at det er russere, der er utilfredse med landets invasion af Ukraine.

Den seneste tids angreb i Belgorod har fået tusindvis af indbyggere til at flygte fra de mindre byer, der ligger tæt ved grænsen til Ukraine.

Beboere i den hårdt ramte by Sjebekino har søgt tilflugt i regionens største by, der også hedder Belgorod. Her er en stor sportshal blevet omdannet til midlertidig beboelse for de mange fordrevne.

I alt er 2500 mennesker blevet indkvarteret i sportsarenaen og lignende steder. Det meddelte guvernør Gladkov fredag.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU