Newyorkere demonstrerer over drab på hjemløs i subway

6. MAJ 2023 • 05:15UDLAND

30-årige Jordan Neelys død har sat fokus på behandling af hjemløse og psykisk syge i New York City.

Fredag kræver demonstranter i New York City, at en tidligere marinesoldat, der kvalte en hjemløs mand ihjel i et subway-tog, bliver sigtet.

Mandag døde 30-årige Jordan Neely, og hans død har sat fokus på, hvordan hjemløse og folk, der lider af psykisk sygdom, bliver behandlet i New York.

Advokater til manden, der beskyldes for at være skyld i Neelys død, siger, at det ikke var hans intention at skade den 30-årige.

Hundredvis af demonstranter var fredag på gaden med skilte med ordene "Retfærdighed for Jordan Neely" og "Det er ikke ulovligt at være fattig".

Myndighederne har ikke offentliggjort identiteten på marinesoldaten, men et advokatfirma, der repræsenterer ham, siger, at hans navn er Daniel Penny.

I en udtalelse fra advokatfirmaet lyder det, at Penny vil udtrykke "kondolencer til dem, der var tæt på Mr. Neely". I udtalelsen påstås det desuden, at Neely havde truet Penny og andre passagerer på en aggressiv måde.

- Daniel havde aldrig til hensigt at skade Mr. Neely og kunne ikke have forudset hans alt for tidlige død, lyder det også i udtalelsen.

Fredag har der også været demonstrationer ved distriktsadvokaten i Manhattan på grund af utilfredshed med, at Penny ikke er sigtet.

Demonstranterne kræver også en undersøgelse af, hvorfor Penny ifølge flere medier blev løsladt, efter at han var blevet afhørt.

Penny, der holdt Neely i et kvælergreb, mens de var om bord på det samme tog, er ikke blevet sigtet. Distriktsadvokaten siger, at hændelsen bliver efterforsker. Distriktsadvokaten skal gennemgå retsmedicinerens rapport, der har konkluderet, at Neelys død var et drab på grund af presset mod halsen.

Det, at retsmedicineren konkluderer, at der er tale om et drab, medfører ikke hverken hensigt eller skyld, som er to faktorer, anklagerne tager stilling til, når de beslutter, om der skal rejses sigtelsen.

Ifølge medier var Neely hjemløs. Han er desuden sort.

24-årige Penny, der er hvid, blev afhørt af politiet og løsladt mandag, skriver flere medier.

Arrangører af demonstrationer kalder dødsfaldet en "lynchning" og et eksempel på "hvid selvtægt" over for brune mennesker.

Eric Adams, der er borgmester i millionbyen, siger, at problemer med mentalt helbred spillede en rolle i hændelsen. Derudover siger han, at han ikke vil kommentere yderligere, mens efterforskningen pågår.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU