Militærpoliti lander i Haiti klar til opgør med bander
Haitis magtfulde bander har to valg - at overgive sig eller at møde soldater i kamp, siger øverstbefalende.
Omkring 150 militære betjente fra lande i Mellemamerika er ankommet til Haiti, hvor de skal styrke regeringens kamp mod landets magtfulde bander.Det skriver nyhedsbureauet AP.
75 sikkerhedsbetjente, hvoraf størstedelen kommer fra Guatemala, ankom lørdag til den internationale lufthavn i Haitis hovedstad, Port-au-Prince.
Fredag ankom cirka lige så mange betjente med et fly fra USA's luftvåben.
Disse styrker kom blandt andet fra El Salvador.
- Banderne har kun to valg: At overgive sig, lægge deres våben ned og se retfærdigheden i øjnene - eller at møde os på slagmarken, lød det lørdag til en velkomstceremoni for soldaterne fra Godfrey Otunge.
Kenyanske Otunge er øverstbefalende i den FN-støttede mission om bekæmpelse af banderne.
- Med tilføjelsen af de guatemalanske og salvadoranske styrker vil banderne ikke have noget sted at gemme sig. Vi vil udrydde dem fra deres enklave.
I Haiti er angreb fra bander mod fængsler, politistationer og den største internationale lufthavn taget betydeligt til siden 2021.
Her blev den tidligere præsident Jovenel Moïse snigmyrdet i sit private hjem, og Haiti har ikke siden haft en præsident.
Det vurderes ifølge AP, at banderne kontrollerer omkring 85 procent af hovedstaden, Port-au-Prince.
Juleaften blev to journalister dræbt i et skyderi kort før et pressemøde med landets nye sundhedsminister. Her åbnede bevæbnede mænd ild mod gruppen af fremmødte journalister, og også en politibetjent blev dræbt.
Missionen i Haiti blev godkendt af FN sidste år, men indtil videre har den langtfra haft nok ressourcer til at have nogen større indflydelse i landet.
Ud over Kenya, Guatemala og El Salvador har også Bahamas, Bangladesh, Barbados, Benin og Tchad lovet at sende mandskab til Haiti for at hjælpe med kampen mod banderne. Det står dog endnu ikke klart, hvornår disse styrker skal ankomme.
Haiti ligger i Det Caribiske Hav på samme ø som Den Dominikanske Republik. Der er knap 12 millioner indbyggere i Haiti.
/ritzau/